Евродепутат смята, че Западът има право да подари на Украйна ядрено оръжие

Евродепутат смята, че Западът има право да подари на Украйна ядрено оръжие Снимка: Kacper Pempel / Reuters

Бившият външен министър на Полша, депутатът от Европейския парламент Радослав Сикорски заяви, че западните страни могат да предоставят на Украйна ядрено оръжие, за да защити своята независимост.

Сикорски се позовава на разпоредбите на Будапещенския меморандум, според който Украйна се отказва от ядрено оръжие в замяна на гаранции за сигурност. Според него Русия е нарушила заложените в документа задължения, съобщава Комерсант.

"Украйна се отказа от ядрения си потенциал, след като през 1994 г. беше подписан Меморандума от Будапеща. Днес руснаците и други все още казват, че това не са били гаранции, но всички тогава са разбирали, че Украйна в замяна на това ще бъде независима държава в границите, установени от времето на СССР", казва Сикорски в ефира на телевизия "Еспресо ТВ".

"Но тъй като Русия наруши този меморандум от Будапеща, считам, че ние като Запад бихме имали право да подарим на Украйнаядрени бойни глави. За да може тя да защити своята независимост", добавя той.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността на 19 февруари заплаши, че Украйна ще се откаже от неядрения си статут и инициира консултации в рамките на Будапещенския меморандум.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: