Китай е готов да воюва, ако други страни се опитат да отделят Тайван

Китай   е готов да воюва, ако други страни се опитат да отделят Тайван Снимка: https://pixabay.com/

Китайският министър на отбраната Уей Фънхе в петък на среща с шефа на Пентагона Лойд Остин заяви, че Пекин е готов за военни действия, ако някой се опита да отдели Тайван от Китай

Това пише китайският Global Times, позовавайки се на китайския служител на отбраната Ву Цян.

Според изявлението на Ву Цян, Уей Фънхе е заявил, че ако някой се осмели да отдели Тайван от Китай, китайската армия няма да се поколебае да се бие и решително да потисне всеки опит за „независимост на Тайван“ на всяка цена и твърдо ще защитава националния суверенитет и териториална цялост" , пише изданието.

Според него китайският министър на отбраната също така е осъдил неотдавнашното решение на САЩ да изпратят отново оръжие в Тайван. Той заяви, че това "нанесе сериозни щети на отношенията между Китай и САЩ, както и на мира и стабилността в Тайванския проток".

Китайският министър на отбраната Уей Фънхе и шефът на Пентагона Лойд Остин проведоха двустранна среща в петък в Сингапур, където се провежда форум за сигурност.

Според китайската медийна компания Caixin, Уей Фънхе е отбелязал, че срещата е продължила около час и е била "честна и успешна". От Пентагона съобщиха, че страните са обсъдили въпросите на глобалната и регионална сигурност, темите за КНДР, Русия и Украйна, както и за Тайван. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: