Милиардна компания от САЩ прави завод за медицинска техника в Първомай

Милиардна компания от САЩ прави завод за медицинска техника в Първомай

Калифорнийската компания Intuitive Surgical предлага инвестиция в размер на 80 млн. лв. в производството на изделия за роботизирана хирургия

Ще бъде изграден завод за медицинска техника в Първомай, област Пловдив. Инвестицията ще включва производството на 3D ендоскопи (мобилни камери), като се очаква строителството да стартира догодина, а предприятието да заработи през идващата 2025 г.

Дори все още да няма закупен парцел, върху който да се изгради завода, проектът се развива с бързи темпове. Местната компания "Интуитив сърджикал България" е регистрирана в началото на февруари тази година с 200 хил. лв. капитал, а само преди месец той е увеличен на 2.7 млн. лв. Едноличен собственик е регистрираната в Швейцария Intuitive Surgical Sarl, в чието управление участват представители на ръководството на американската Intuitive.

Базираната в Калифорния Intuitive Surgical произвежда роботизираните хирургични системи da Vinci и има близо 6 млрд. долара оборот. Този тип система е най-популярният продукт на компанията, първият модел на която е създаден през 1999 г. Досега са инсталирани повече от 6700 такива системи в 60 страни по света и са извършени над 10 млн. процедури с тях.

С проекта, Intuitive ще разшири капацитета си за този тип изделия, а регионът ще спечели над 100 нови работни места във високотехнологично производство, с потенциал броят им да надвиши 300 в близките години.

Фабриката в Първомай е сред малкото нови производствени инвестиции в страната. От години преобладават разширения на заводи на вече дошли чуждестранни компании и изключително рядко България е избирана за нова локация от непознат инвеститор.

"Разширението ни в България ни дава достъп до богат и енергичен набор от таланти, качествена инфраструктура и близост до съществуващи производствени предприятия", казаха от компанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: