Учените започнаха клинични изпитания на таблетката - робот PillBot

Учените  започнаха клинични изпитания на таблетката - робот PillBot Снимка: Endiatx/New Atlas

Endiatx започна клинични изпитания на роботизираната капсула PillBot, която ще позволи на лекарите да изследват дистанционно стомашно-чревния тракт на пациента

 Човек може да се подложи на преглед без да посещава болница, от уюта на собствения си дом.
 

PillBot е роботизирано хапче, което след като бъде погълнато, действа като виртуален ендоскоп, когато влезе в човешкия стомах. Това позволява на гастроентеролог да проведе преглед на стомашно-чревния тракт чрез видеоконференция само с телефонно обаждане, без да се налага пациентът да посещава болница или да се подлага на анестезия, пише New Atlas.

В бъдеще компанията планира да разшири функционалността на PillBot, като добави инструменти за премахване на полипи, спиране на кървенето, вземане на проби от микробиома и събиране на проби от биопсия.

Интересното е, че пътната карта за разработването на този иновативен продукт включва също създаването на серия от роботизирани хирурзи с все по-малък размер и все по-широк набор от приложения за използване в човешкото тяло.

Предимствата на тази технология включват възможността за незабавна диагностика навсякъде с минимална инвазивност (травма). Компанията обаче вече казва, че определено ще дойде време, когато армия от роботи с размерите на оризово зърно ще може да работи, докато човек върши нормалната си ежедневна работа. 

Ясно е, че клиничните изпитания на PillBot са само първата стъпка към създаването на дистанционна диагностика и лечение, които ще се превърнат в новия стандарт, отбелязва New Atlas.

Отбелязва се, че тази технология, разработена от Endiatx, може да се използва и в други области, не само в медицината. Например за вътрешна проверка на тръбопроводи, включително тези, които се намират под вода, и други труднодостъпни места.

Източник: New Atlas

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: