Служители на Google основаха кастова индийска система

Служители на Google основаха кастова индийска система Снимка: ferra.ru

Самият глава на Google произхожда от висшата каста

Вестник The Washington Post публикува материал за обстановката в компанията Google. Сътрудниците разказаха, че разрастващото се индуистко националистическо движение е достигнало и до американския IT-гигант. С други думи, там се е образувала кастова система, която се поддържа от работниците-индийци.

През април Тенмоджи Сундарараджан, основателка и главен изпълнителен директор на Equality Labs - организация с нестопанска, цел, която защитава интересите на недосегаемите, трябваше да изнесе доклад пред служителите на Google News. 

Но служителите на Google започват да пишат писма до ръководството, в които твърдят, че Сундарараджан говори от антииндуистки позиции. В крайна сметка Сундарараджан се обръща директно към изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, произхождащ от семейство от висша каста в Индия, с молба за разрешение за нейната презентация. Топ мениджърът отказва да се свърже с нея.

В резултат, служителят, поканил Сундарараджан да изнесе този доклад, подава молба за напускане заради този инцидент. По-късно представителка на Google заяви, че в компанията няма "кастова дискриминация", но е решено да не се допусне изнасянето на доклада от Сундарараджан, за да не се създават "разногласия и злоба".

The Washington Post отбелязва, че много индийци са се преместили в САЩ, за да работят за технологични компании. Някои служители твърдят, че са възпроизвели моделите на кастовата система в тези фирми. Интересното е, че вътрешният скандал в Google се оказва във външен email-чат за служители от Южна Азия. Там те пишат, че кастова дискриминация не съществува и да се говори за това, както иска Сундарараджан, не бива.

Някои дори наричат "кастовото равенство" форма на обратна дискриминация на висшите касти, други отбелязвт, че "хората от маргинализирани касти нямат нужното образование, за да тълкуват правилно индуистките писания".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: