Лунната мисия CAPSTONE е отложена за средата на юни

Лунната мисия CAPSTONE е отложена за средата на юни

Изстрелването на космическия кораб CAPSTONE към Луната за тестване на технологии, които ще бъдат използвани при изграждането и експлоатацията на бъдещата пилотирана лунна станция Gateway, е отложено за дата не по-рано от 13 юни

Това съобщи в сряда компанията изпълнител на проекта Rocket La.

Преди това НАСА обяви планове за изстрелване в рамките на стартовия прозорец от 31 май до 22 юни.

Според плана на НАСА, апаратът CAPSTONE  (Cololunar Autonomous Positioning System Exploitation and Navigation Experiment)  с тегло 25 кг ще бъде изстрелян от площадката на Rocket Lab в Нова Зеландия с помощта на ракета-носител Electron. Три месеца след изстрелването устройството ще влезе в окололунна елиптична орбита, където ще прекара половин година.

Основната задача на апарата е да тества възможността за доставяне на пилотирана лунна станция в подобна орбита.

Основната лунна мисия, която ще продължи шест месеца, ще тества работата на двигателите за способността да поддържат космически кораби и станции в подобни орбити, като по този начин ще се ограничат възможностите за логистични несъответствия в бъдещи мисии. Ще бъде тествана и иновативна навигационна система за космически кораби и ще бъде демонстрирана осъществимостта на търговската подкрепа за бъдещи лунни мисии.

Изграждането на станцията Gateway в лунна орбита е планирано да започне не по-рано от ноември 2024 г. Според НАСА станцията ще се състои от модули от различни космически агенции (включително Европейската космическа агенция и Японската агенция за аерокосмически изследвания), както и от търговски аерокосмически компании.

Основната мисия на Gateway е да поддържа мисиите на програмата Artemis за завръщане на хората на Луната след повече от 50 години. Станцията ще служи и като орбитална лаборатория за изучаване на Луната и ще осигури докове за скачване на космически кораби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: