Северна Корея изстреля три балистични ракети часове след като Байдън напусна региона

Северна Корея изстреля три балистични ракети часове след като Байдън напусна региона Снимка: swissinfo.ch

За експеримента на източния бряг на Северна Корея съобщиха военните наблюдатели на Сеул.

От Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея заявиха, че трите изстрелвания на балистични ракети са били осъществени за по-малко от час. Демонстрацията очевидно е реакция на изразеното от американския президент съгласие да засили мерките срещу ядреното въоръжение на комунистическата държава.

Това е поредният севернокорейски експеримент с изстрелване на ракети от хиперзвукови оръжия и тестови изстрелвания на най-големите севернокорейски междуконтинентални балистични ракети (ICBM). Предположенията са, че Северна Корея се готви да изпробва и ядрено оръжие за първи път от 2017 г.

Висши служители на САЩ и Южна Корея очакваха, че Северна Корея ще проведе поредния тест на оръжие по време на посещението на Байдън, което беше първото му пътуване в Азия като президент. Представител на Белия дом каза, че Байдън, който напусна Япония във вторник вечерта, е бил информиран за изстрелванията и ще му бъдат предоставни актуални данни по темата. 

Индо-тихоокеанското командване на американската армия заяви, че е наясно с "множеството" тестови изстрелвания. Те подчертаха "дестабилизиращото въздействие на програмата за незаконни оръжия на КНДР", но посочиха, че за момента опитите не представляват непосредствена заплаха.

През уикенда Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук Йол се съгласиха да проведат по-големи военни учения и да разположат повече американски стратегически активи, ако е необходимо, за да възпират засилващите се оръжейни изпитания на Северна Корея.

Същевременно двете страни предложиха да изпратят на Северна Корея ваксини срещу Covid-19 и призоваха Пхенян да се върне към дипломацията.  На фона на многомилионни инвестиции във въоръжаването, КНДР се бори с първото потвърдено от властите огнище на Covid-19, плюс тежката продоволствена криза, засилила се особено остро заради сушата в страната, чието селско стопансво не разполага с напоителни съоръжения

В края на посещението на американския президент в Токио за срещата на квартета Quad (Япония, Австралия, Индия и САЩ), в региона проведоха съвместно учение руски и китайски бомбардировачи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: