Мръсният въздух убива всяка година по 9 милиона човека

Мръсният въздух убива всяка година по 9 милиона човека Снимка: https://pixabay.com/

Според нов глобален доклад, замърсяването на въздуха ежегодно води до преждевременна смърт на около 9 милиона души по света

Eкспертите предупреждават, че все повече хора умират от последиците от отравяне с олово.

Създадените от човека отпадъци, които се натрупват във въздуха, водата и почвата, рядко убиват хората веднага. Това е най-честата причина за развитие на сърдечни заболявания, рак, дихателни проблеми и други сериозни заболявания.

Комбинацията от урбанизация и замърсяване на въздуха от промишлени процеси доведе до увеличение от 7 процента на смъртните случаи, свързани със замърсяването, между 2015 и 2019 г., според анализ на данните от последното проучване, публикувано в онлайн списанието Lancet Planetary Health.

Авторите също така анализираха данни от проучване, наречено Global Burden of Disease, University of Washington, което оценява общото излагане на замърсяване и изчислява риска от смърт.

Те казват, че въздействието на замърсяването върху глобалното здраве е "все още много по-голямо от отрицателните последици от войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, наркотиците и алкохола".

Замърсяването на въздуха е екзистенциална заплаха за човешкото здраве и здравето на планетата

"Замърсяването на въздуха представлява „екзистенциална заплаха за човешкото и планетарното здраве и заплашва устойчивостта на съвременните общества“, се казва в доклада.

"Основният източник на комбинацията от замърсяване на въздуха и изменението на климата е изгарянето на изкопаеми горива и биогорива. Ние седим в тенджера и горим бавно", казва съавторът Ричард Фулър от Глобалния алианс за здраве и замърсяване и ръководител на Pure Earth. , добавяйки, че химическото замърсяване също вреди на биоразнообразието, което е друга голяма глобална заплаха.

Но за разлика от изменението на климата, маларията или ХИВ, ние не обръщаме твърде много внимание на замърсяването на околната среда“, предупреди той.

Всяка шеста преждевременна смърт в света е резултат от замърсяването на въздуха. Тази цифра не се е променила от последната оценка през 2015 г.

За сравнение, covid-19 е убил около 6,7 милиона души по света от началото на пандемията.

HINA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: