Ще постигне ли Европейският съюз забрана на вноса на руски енергоносители

Ще постигне ли Европейският съюз забрана на вноса на руски енергоносители Снимка: newscientist.com

Преосмисляйки енергийната си стратегия, ЕС продължава стъпките към ембарго за руските изкопаеми горива.

Докато Германия преустройва енергетиката си, Унгария се кани да блокира всяка европейска инициатива за забрана на вноса на руски енергоносители. Това заяви вчера в ефира на телевизионния канал Hir TV началникът на кабинета на унгарския министър председател Гергели Гуляш.

„Няма смисъл Европейската комисия да предлага санкции, свързани с руския петрол и природен газ, които биха попречили на Унгария да ги купува”, цитира думите му Bloomberg. Унгарският политик припомни, че за въвеждането на подобни мерки е необходимо пълно единодушие на страните членки на ЕС.

„Ние реализираме амбициозна политика, за да намалим зависимостта си от вноса на руски изкопаеми горива”, каза в интервю за Indian Express канцлерът на Германия Олаф Шолц и потвърди, че правителството му работи за рязко намаляване на вноса на руския природен газ.

Шолц заяви, че Германия ще действа в съответствие с решението на Европейския съюз да прекрати поетапно вноса на руски изкопаеми горива - въглищата през лятото на тази година, а  руския петрол – до края ѝ. 

Междувременно украинската неправителствена организация „Миротворец” причисли Виктор Орбан към съучастниците на руските военни престъпления срещу Украйна и нейните граждани, окачествявайки действията на Орбан като „хуманитарна агресия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: