От актьор до бизнес ангел: как Аштън Къчър инвестира в стартъпи

От актьор до бизнес ангел: как Аштън Къчър инвестира в стартъпи Снимка: S_Bukley / Shutterstock


Аштън Къчър е известен не само с филмовите си роли. Преди повече от десетилетие той се превърна в бизнес ангел, инвестиращ в технологични стартъпи. И  получава от това не само удоволствие, но и добри пари.

Аштън Къчър влиза в университета в Айова през 1996 г., където учи за инженер биохимик. Но един ден, докато бил в бара, е забелязан от представител на агенция за модели. В резултат Къчър зарязва ученето, известно време работи като модел, а по-късно става актьор.

Той получава известност с роля през 1998 г. в телевизионния сериал „Шоуто на 70-те", където играе глуповатия младеж Майкъл Келсо. След това участва в телевизионния сериал „Двама мъже и половина", „Ефектът на пеперудата", „Повече от любов", „Познайте кой?" и редица други филми.

Къчър става инвеститор случайно. Той научил, че американският рапър Къртис Джаксън, известен като 50 Cent, е получил акции от компанията Glaceau. Те били цената, която трябвало да се плати на музиканта, за да стане лице на нейната марка напитки Vitaminwater. След като Glaceau става собственост на Coca-Cola през 2007 г., рапърът спечелил 100 милиона долара.

По това време сключих рекламен договор с Nikon. И  си казах: „Я чакай, почакай секунда. Трябва да измисля как да вляза в тази игра с акциите, защото в това просто има много повече смисъл”, казва Къчър пред Forbes.

Тогава той вече има компанията Katalyst, която се занимава с телевизия и филмова индустрия. Той примамил в нея директора по дигитални технологии Сара Рос от блога TechCrunch. Katalys вече е закрита, но Рос запознава Къчър с бизнес-ангела от Силициевата долина Рон Конуей и основателя на TechCrunch Майкъл Арингтън.

От актьор до бизнес ангел

През 2009 г. Къчър инвестира в Skype. По съвет на инвеститора в Силициевата долина Марк Андреесен той инвестира в компанията 1 млн. долара, а след като Microsoft купува Skype, инвестициите на актьора се утрояват.

На следващата година Аштън си партнира с музикалния мениджър на Мадона Гай Озири, който също се увличал от инвестиране и се добрал до Силициевата долина.

Озири признава пред Forbes, че когато забелязал това място, той си изяснил, че в него има малко инвеститори от шоубизнеса. И само един човек от тази общност инвестирал в долината, който според Озири сключвал правилните сделки и го превъзхождал. Това бил Къчър.

Озири познавал милиардера и инвеститора Рон Бъркъл. Заедно с Аштън, Гай и Рон създадават венчър фонда A-Grade Investments. Според Forbes на него поверили парите си милиардерите Марк Бениоф, Ерик Шмид, Марк Кубан и Дейвид Гефен.

Компанията започна да инвестира в технологични стартъпи. През 2013 г. A-Grade Investments вече се  оценява на 100 милиона долара.

Те инвестират 2,5 милиона долара в Airbnb и в крайна сметка спечелват 90 милиона долара, а вложените 500 000 долара в Uber по-късно се превръщат в 60 милиона долара. Компанията също така инвестира в Shazam, Spotify, Soundcloud, Foursquare и Duolingo.

 

Правила за инвестиране от холивудската звезда

При избора на стартъп актьорът търсел преди всичко хора, които се опитват да решат трудни проблеми. Къчър пише за това в блога на компанията Atrium, в която инвестира.

Според него същността на инвестиционната му стратегия е „да намери и даде възможност на предприемачите да създадат по-добро бъдеще“. Той основава решенията си на това каква печалба може да направи и колко щастие ще му донесе работата с компанията.

Освен това той обръща внимание на предприемача, основал стартъпа. Според Къчър той трябва да е силен човек, който може да преодолее всички несгоди. Освен това основателят трябва дълбоко да разбира индустрията, в която иска да се развива, както и своя продукт.

„Никога не съм чувал нито една история за някой, който да е изградил компания, където всичко върви така,  както се очаква", казва актьорът.

Какво съветва Къчър?


Актьорът съветва да инвестирате в сфери, в които сте добри. „Ако пиете бира постоянно, посещавате пивоварни и пробвате различни бири, вероятно знаете кои са най-добрите“, каза Аштън.

„Но ако не знаете нещо, не се страхувайте да задавате глупави въпроси", казва актьорът.