Вицепрезидент на „Газпромбанк” се включи в отбраната на Украйна

Вицепрезидент на „Газпромбанк” се включи в отбраната на Украйна Снимка: The Moscow Times

Игор Волобуев, който е етнически украинец, напусна Русия и се върна в Украйна, „за да защитава родината си”.

Пред The Insider той споделя, че повече не може да остане безучастен. „Завръщането ми е покаяние, искам да се очистя от руското си минало, искам да остана в Украйна, докато победим”, заяви във видео-интервю Волобуев. 

Той определи нахлуването на Русия в Украйна като военно престъпление, за което обаче не обвинява само Кремъл – защото в Украйна „убиват, крадат и изнасилват жени обикновени руснаци. Срамувам се за това и ще се разкайвам цял живот”, казва бившият топ-банкер, който е заемал длъжността вицепрезидент на „Газпромбанк” от шест години, но е работил в системата на руския газов гигант повече от три десетилетия.

Игор Волобуев коментира накратко и неотдавнашните фатални случаи в петролния бизнес на Русия - двама самоубили се (по официалната версия) висши мениджъри от системата на „Газпром” през януари и февруари, откритият на 19 април в Испания бивш топ-мениджър на петролната компания „Новатек” Сергей Протосеня, застрелян със семейството му, и смъртта на бившия вицепрезидент на „Газпромбанк” Владислав Аваев и семейството му, открити застреляни на 18 април в московския им апартамент. 

Особено в последния случай, Волубеев подозира инсценировка: „Аваев не беше просто вицепрезидент, а първи вицепрезидент, вторият човек в банката. Не вярвам, че е могъл да убие жена си и дъщеря си и да се самоубие. Защо? Сложно е да се каже. Може би е знаел нещо, представляващо опасност”.

Пътуването на Игор Волубеев до Украйна е било дълго – през Турция, Рига и накрая Полша, но бившият топ-банкер се надява да се установи в родната си страна, където живеят близките му.

Руски медии съобщават, че след началото на „специалната военна операция” на Кремъл Русия са напуснали Алла Пугачова и семейството ѝ, както и главният диригент на Московския държавен симфоничен оркестър Павел Коган, обявен през 2011 г. от британската Classical TV за един от десетте най-велики диригенти на ХХ век. 

По данни от края на 2021 г., публикувани в The Moscow Times, за последните 20 години над 5 милиона руснаци са емигрирали от Руската федерация – предимно млади и добре образовани, особено от IT-сектора - за момента над 170 000 компютърни специалисти. При строгия визов режим понастоящем и санкциите, наложени на Русия, пътуванията са силно ограничени, но емигранският поток не секва. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: