Британските фермери гневни на „предателството Брекзит“

Британските фермери гневни на „предателството  Брекзит“ Снимка: totallyveganbuzz.com

В отворено писмо до правителството 130 фермери от Обединеното кралство настояват за стартиране на отлаганата шест години селскостопанска реформа, която трябваше да замени политиката на ЕС в сектора.

Фермерите поискаха прилагането на Схемата за управление на земите и околната среда - програмата, която управлява субсидиите в земеделието след Brexit и трябваше да замени Общата селскостопанска политика на ЕС. 

Европейските правила за селското стопанство бяха критикувани от апологетите на Brexit, че насърчава лоши селскостопански практики, които намаляват производителността и пречат на фермерите да развиват въглеродно неутрални земеделски и животновъдни методи.

Дъстин Бентън, политически директор на Green Alliance, заяви пред Express.co.uk: „Изминаха шест години, откакто Обединеното кралство реши да напусне ЕС с изричното обещание, че това ще ни позволи да възстановим природата и да изхвърлим наистина доста лоша селскостопанска политика. В момента при най-добро желание мога да нарека това обещание отложено, след като действа едва едното от трите направления в схемата, без реална перспектива за възстановяването на природата и финансирането”.

Стимули за устойчиво земеделие (SFI) е една от правителствените схеми за селскостопански субсидии след Brexit, която обещаваше да обхване повече фермери. В момента земеделското лоби настоява правителството да разшири схемата за основно плащане, която е най-големият източник за субсидиране на земеделските стопани. 

Това искане обаче се изправи пред категоричния протест на болшинството фермери, които го характеризираха като „предателство”, тъй като според доклад на Европейската комисия, около 64% от субсидиите се изплащат на 20% от собствениците на земеделска земя, предимно големи ферми, които вече на общо основание печелят повече от по-малките фермери. 

От  Green Alliance нарекоха тази политика "лудост", която не помага на фермерите да се справят с нарастващите цени на суровини и консумативи.

Земеделската политика на Острова е критикувана и за това, че не стимулира финансово земеделските стопани, които бързо преминават към нулеви въглеродни емисии - ключов момент в отвореното писмо на фермерите.

В прессъобщение на мрежата за природосъобразно земеделие, се каза: „Ясно е, че фермерите в цялата страна искат система за субсидии, която улеснява природосъобразното земеделие - не просто да обръщаме повече внимание на околната среда, а да изградим стабилна, надеждна и сигурна хранителна система – абсолютно правилния подход в селското стопанство”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: