Аржентина и Чили спират износа на литий за Русия

Аржентина и Чили спират износа на литий за Русия Снимка: thermofisher.com

Двете страни са най-големите доставчици на ценния метал в Русия.

Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация вече предупреди за риск от недостиг на суровини за всякакъв тип литиево-йонни батерии и акумулатори, съобщи Интерфакс, позовавайки се на информация от Кръгла маса на Съвета на федерациите. 

Русия няма свой добив на литий и освен от Аржентина и Чили може да се снабдява с литиеви суровини от Боливия и Китай. След оттеглянето на двете държави, възможен източник остава само Боливия, тъй като самият Китай изпитва недостиг от тази суровина. 

„Що се отнася до лития, проблемът вече е гигантски, защото ако Боливия откаже да доставя суровината, тогава, за съжаление, няма откъде я вземем. Имаме преработвателни мощности, но ако няма суровина, ще се изправим пред много голям проблем да задоволим собствените си нужди от литиево-йонни батерии“, подчерта висш служител на руското Министерство на промишлеността и търговията.

Ведомството предлага да се ускори процедурата за издаване на лицензи на руски компании, които да разработят добив на литий в страната. Така например, Химико-металургичният завод в Красноярск има планове да добива литий в Забайкалието и Мурманска област, а „Газпром“ - в Иркутска област.

Позицията на Боливия като вносител на литий в Русия за момента не е ясна, но санкциите, наложени на Русия от САЩ, ЕС и техните съюзници предвиждат и вторични санкции за страни и компании, които продължават да си сътрудничат с Руската федерация.

Литиево-йонните батерии направиха революция в съхранението на енергия и са неизменен компонент в електрониката, военните технологии, измерителните уреди, авиацията, космонавтиката, корабоплаването, медицинската апаратура, електрическите превозни средства, битовата техника, научните изследвания и в много други области.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: