Дефицит на слънчогледово олио: европейците се сблъскват с фалшиви стоки

Дефицит на слънчогледово олио: европейците се сблъскват с фалшиви стоки Снимка: https://pixabay.com/

Европа изпитва смущения в доставките на слънчогледово олио поради войната в Украйна

Азис Одилов е най-големият вносител на този продукт в Нидерландия. Основните доставчици на компанията му не са в състояние да  контролират веригите за доставки от обхванатата от война страна. На фона на недостига зачестиха случаите на продажба на фалшиво олио.

Ето какво каза за Euronews Азис Одилов, собственик на Bestolie: „Виждаме, че пазарът вече е пълен с продукти без сертификати. Качеството не отговаря на европейските стандарти. Това е притеснително, защото не знаем какво съдържа това това олио, какви добавки и съставки има в него".

Одилов се е  свързал с нидерландския орган за безопасност на храните и потребителските стоки (NVWA), но от агенцията са заявили, че все още не е получила жалби от измамени клиенти.

Във Франция организацията за защита на потребителите Foodwatch предупреждава за риска от смяна на етикети: „Когато производител замени слънчогледовото олио с палмово масло и добави ГМО, клиентът трябва да е наясно с това“, се казва в петицията на неправителствената организация.

Британските търговци на дребно въведоха временни ограничения за броя на продадените бутилки олио на човек.

Повишаването на цените на растителното олио също така може да има отрицателно въздействие и върху ресторантьорския бизнес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: