Корнелия Нинова: Цена от 5 лв. за литър олио по магазините е спекула

Корнелия Нинова: Цена от 5 лв. за литър олио по магазините е спекула Снимка: mi.government.bg

Корнелия Нинова към спекулантите на олио: Ще срещнете цялата сила на държавата, ако трупате печалба на гърба на народа

Назначавам проверки на складове, борси и тържища, каза в Министерски съвет вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията

„Цена от 5 лв. за литър олио по магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана. Твърдението от днес, че спирането на внос от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените е неоснователно

В България в момента имаме 1,500 млн. т. слънчогледово семе, което стига за четири години и половина за производство на олио, тоест липса на суровина няма. Това, което забелязваме в последните дни: собствениците на слънчоглед и производителите на олио задържат количества в складове, фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента има недостиг в Европа и света на слънчогледово семе - цената скочи на международните пазари.

Нашата роля е да помогнем на българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Искам да им кажа, че няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ с повишаването на цените.

От днес задвижваме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по сигнал за картел, господстващо положение, всички възможности в закона. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е на проверки - ще влезем във всеки склад, ако трябва и ще установим какво се случва там. 

Комисията по стоковите борси и тържища тръгва по всички пазари, за да се установи какво се крие. Искаме да кажем на всички, че държавата винаги ще подкрепя белия сектор, предприемачите, които работят на пазарни принципи  и на конкурентна основа, но онези, които в момента се опитват да печелят свърхпечалби на гърба на българския народ ще им кажа: ще срещнете цялата сила на държавата, всичко, което ни позволява закона, всички институции ще се вдигнат на крак и няма да позволим, чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти  на кризи българския народ“, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след заседание на Министерски съвет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: