Лавров: Операцията в Украйна има за цел да сложи край на доминирането на САЩ в света

Лавров: Операцията в Украйна има за цел да сложи край на доминирането на САЩ в света Снимка: РИА Нвости

Руската военна операция в Украйна има за цел да сложи край на курса на САЩ към глобално господство, заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на телевизия "Россия 24"

"Нашата специална военна операция е предназначена да сложи край на безогледното разширяване и безогледния курс на пълно доминиране на Съединените щати и други западни държави на международната арена“, каза Лавров (цитиран от РИА Новости).

Според него господството на САЩ грубо нарушава нормите на международното право и се гради по „някакви правила, за които те едва сега твърдят и които развиват от случай на случай“.

Лавров добави, че изявлението на ръководителя на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел за военно решение на конфликта в Украйна е нещо „необикновено“. Той обеща, че в следващите дни руското външно министерство ще обсъди подробно думите на Борел в своите документи.

По-рано Борел потвърди желанието на ЕС за силово уреждане на конфликта и разширяване на военната помощ за Киев.

„Тази война ще бъде спечелена на бойното поле“, туитира Борел след пътуване до Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна обяви готовността на Европейския съюз да отпусне допълнителни 500 милиона евро за военно оборудване за Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: