Русия санкционира за цитиране на Лев Толстой, обвинена е и за геноцид в Украйна (обзор)

Русия санкционира за цитиране на Лев Толстой, обвинена е и за геноцид в Украйна (обзор) Снимка: albawaba.com

Районно полицейско управление в Москва състави протокол на протестиращ за „дискредитиране“ на руските въоръжени сили с цитат от произведение на класика на руската литература.

Пред московския храм "Христос Спасител" московчанинът провеждал едноличен протест, въоръжен с плакат, на който изписал следната мисъл на Лев Николаевич от книгата му „Християнство и патриотизъм“: „Патриотизмът означава отричане от човешкото достойнство, разум и съвест за сметка на робско подчинение пред тези, които са на власт“.

Според полицията, плакатът предизвиква „устойчиви асоциации“ с образа на Лев Толстой, като „ключова историческа фигура“, която в опозиционната си дейност е прокарвала идеология за „сваляне на властта“, съобщава theins.ru. Полицията обаче тълкува протестния акт като призив за сваляне на действащата власт, тъй като избраният цитат представлявал „негативно отношение към върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили“.

В същото време, Русия категорично отхвърли обвиненията в геноцид в град Буча, киевска област, където в масов гроб и по улиците бяха открити стотици тела, а снимките на разстреляни в упор хора с вързани ръце, потресоха и разгневиха света. Русия обаче обяви всичко за „поредна провокация“ на Украйна, въпреки че масовият гроб се е появил на сателитни снимки още на 10 март, когато руската армия владееше района. 

Междувременно украинското разузнаване публикува имената на руските военни, участвали в обсадата на Буча и организирали варварското клане в града.

Руските части се изтеглят от Сумска област, концентрирайки войските си в Източна Украйна. В Русия тече негласна мобилизация на военни от резерва, като целта е да се наберат 60 000 военнослужещи. Подготвят се и нови части наемници.

В нощта срещу понеделник Одеса отново е била под ракетен обстрел, завършил без човешки жертви. След вчерашния обстрел срещу гр. Николаев обаче има загинали, пострадали са жилища, болница, инфраструктура. От началото на войната са унищожени 23 000 км пътища. В атаки срещу Харков вчера са загинали 7 души, 34 са ранени. Убитите украински деца вече са 161. 

Продължава евакуацията на жители от Мариупол и Луганска област. В сутерена на училище в Черниговски район дни наред са държани над 150 заложници, включително деца. За 11 от отвлечените кметове не се знае нищо. Отвлечена кметица от Киевска област и семейството ѝ са сред жертвите в Буча.

Украинските сили изтласкват окупаторите от Херсонска област. По данни на Украйна от началото на войната са загинали над 18 000 руски военнослужещи, унищожени са около 650 танка и 280 авиационни военни единици. 

В светлината на военните престъпления, ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според полския премиер Матеуш Моравецки, не Унгария, а Германия възпрепятства въвеждането на още по-строги мерки. Има данни, че Грузия помага на Русия с доставките на забранени от санкциите стоки и планира да възстанови въздушния транспорт към Руската федерация. 

ООН постави под въпрос членството на Русия в Съвета за човешките права, като постоянният представител на САЩ Линда Томас-Грийнфилд го нарече „фарс“, съобщи Reuters. Една по една, европейските държави излизат с конкретни планове да се откажат от руския природен газ и петрол.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: