След сраженията в Украйна остават апокалиптични пейзажи (обзор)

След сраженията в Украйна остават апокалиптични пейзажи (обзор) Снимка: The Moscow Times

Вчера Киев е освободен окончателно от руските окупатори, съобщи заместник-министърът на украинската отбрана Анна Маляр

Според кремълската пропаганда, руските войски са се изтеглили „планирано“ към територията на Беларус, но истината е, че рискът да бъдат обградени в гигантски капан, ги е накарал да се предислоцират бързо, което доказват както множеството пленени, така и изоставената бойна техника. 

Обсадата на Киев започна в първия ден на войната и повече от месец украинските сили и доброволци не позволиха на руската армия да превземе града. Но сега, след бягтството на завоевателите, в доскоро окупираните територии се разкрива картина, която несъмнено ще влезе в историческите примери за безпричинно варварство, а вероятно ще послужи и като доказателство на международния трибунал против военни престъпления, съобщават световни медии.

Това лице на „руския свят“ неслучайно се сравнява със зверствата на нацистите през Втората световна война. Масови гробове, десетки тела на хора, разстреляни от упор, с вързани ръце, разрушени и опожарени жилища, болници, училища, детски градини, минирани градски райони - това остава след „освободителната операция“ на Владимир Путин. 

В околностите на Киев е открито тялото на известния украински фотожурналист и документалист Максим Левин, край Мариупол – на литовския му колега Мантас Кведаравичюс.

Шокиращи са следите от небивал грабеж и мародерство, ако се съди по изоставените в бягството от Киев руски военни камиони, натоварени „до козирката“ с всичко, попаднало на пътя на окупаторите – от дрехи и детски играчки, до перални машини, хладилници и лични автомобили 

От беларуските пощи съобщават, че руските войници, успели да отмъкнат „придобитото“ до Беларус, са се редили на опашки, за да изпратят „подаръците“ на семействата си в Русия. Но заедно с това, в Беларус тече нова протестна железопътна операция – местните противници на войната саботират ЖП-инфраструктурата, за да попречат на придвижването на руски войски и бойна техника.

Киев е освободен, но войната продължава. Хора загиват в обкръжения Мариупол, обстрелвани са Харков, Чернигов, Николаев. Битки се водят около Херсон и Запорожие, ситуацията в Донбас е тежка. В Донецка област руските сили са обстрелвали газопровод, почти целият район е без газоснабдяване. 

Днес Одеса е станала обект на руски ракетен обстрел. Няколко вражески ракети са обезвредени във въздуха, жертви няма, горят няколко пожара. Одеса очаква британско въоръжение за защитата си. Последната доставка от Обединеното кралство за Украйна включваше и 30 бронирани военни коли, преоборудвани в линейки. 

По данни на украинското разузнаване, продължава подготовката на нови руски военни части за нахлуване в Украйна. Все повече руски военни подават рапорти за уволнение, докато властите агитират руснаците да се включат във войната като доброволци. Обявен е и поредният ден за мобилизация на наборници. На вчерашните антивоенни митинги в Русия са задържани поредните над 200 души, съобщава theins.ru.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че според обичайната си тактика, Русия се прегрупира, в подготовката на мощен удар в източните и южните райони на Украйна. След като са извели семействата си в емиграция, стотици украинци се завръщат в страната си, за да се включат в защитата ѝ. След присъствения тур в Истанбул, преговорите между Украйна и Русия продължават виртуално. Има данни, че в разговорите се очаква намесата на висш представител на ООН.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: