Великобритания планира да построи седем атомни електроцентрали

Великобритания планира да построи седем атомни електроцентрали Снимка: Depositphotos

Министър Куаси Куартънг заяви, че Обединеното кралство ще построи шест или седем атомни електроцентрали до 2050 г.

Министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия на Обединеното кралство Куаси Куартънг съобщи, че Обединеното кралство възнамерява да построи шест или седем атомни електроцентрали (АЕЦ) до 2050 г. Той направи съответното изявление в интервю за The Telegraph.

Когато става дума за енергия, трябва да мислим 30 или дори 40 години напред. Ако се пренесем в 2050 г., това ще бъде свят, в който ние във Великобритания имаме шест или седем площадки. Това няма да се случи през следващите две години, но определено е нещо, към което можем да се стремим“, каза той.

На 7 април властите на страната ще представят нова стратегия за енергийна сигурност, в рамките на която се препоръчва на правителството да подкрепи изграждането на поне две нови големи атомни електроцентрали до 2030 г.

Според източника на изданието до края на това десетилетие „ядрената енергия определено ще заеме видно място в британската енергийна структура“.

Съобщава се също, че британският премиер Борис Джонсън и Куаси Куартънг искат производството на ядрена енергия в страната да се увеличи повече от три пъти от 7 гигавата на 24 гигавата до 2050 г.

По-рано The Telegraph писа, че Обединеното кралство иска да намали драстично вредните емисии на въглероден диоксид, за да спаси планетата. За целта правителството на страната ще инвестира в развитието на ядрената енергетика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: