Бележим ръст от близо 90% в двустранната търговия със Саудитска Арабия през 2021 г.

Бележим ръст от близо 90% в двустранната търговия със Саудитска Арабия през 2021 г. Снимка: mi.government.bg

Вицепремиерът Нинова и Фейсал Алибрахим обсъдиха засилване на икономическите връзки между България и Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и  Саудитска Арабия достига значителен ръст от близо 90% спрямо 2020 г. Това стана ясно от срещата на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова с Н.Пр. Фейсал Алибрахим, министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия.

Министър Нинова и Фейсал Алибрахим се договориха за активизиране на контактите на фирмено равнище, размяна на бизнес-делегации и участие в панаири и изложения в двете страни. Със саудитската страна се работи за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество (СКИС), като самото учредяване би могло да стане със свикването на I-ва сесия на СКИС и подписване по време на първото заседание на двустранно съгласуван документ-статут на българско-саудитска междуправителствена СКИС.

По време на срещата беше договорено и подписването на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между България и Кралство Саудитска Арабия. 

Двете страни набелязаха области от взаимен интерес, сред които пътно строителство, селско стопанство, инфраструктура, туризъм и др. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Саудитска Арабия в сфери като: хранително-вкусовата промишленост, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост; фармацевтична промишленост; парфюмерия и козметика; електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги; строителни материали; селскостопанска продукция и вълнен текстил. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: