Руските войски в Украйна се прегрупират (обзор)

Руските войски в Украйна се прегрупират (обзор) Снимка: foreignpolicy.com

През 37-ия ден от войната Русия прехвърля ракетни подразделения в Беларус, което ще ѝ позволи да увеличи обстрела с балистични ракети към населени пунктове и инфраструктура в Украйна.

По данни на украинското командване, през нощта почти 700 единици руска бойна техника сa се насочили от околностите на Киев към беларуската граница. В района на беларуския град Гомел са доставени три ракетни комплекса „Искандер“ и два ПВО „С-300“.  

Руската армия се прегрупира и на изток, с цел да установи контрол над територии в Харковска, Луганска и Донецка области. В завладените градове Русия се опитва да създаде своя администрация или да въведе разплащане в рубли. Има слухове за опити да се провъзгласи поредната „народна“ република на територията на Херсонска област. 

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче Русия не се отказала отново да атакува Киев, а и опитът сочи, че на руските уверения за „кардинално намаляване на военните действия“ не може да се вярва. При евентуален мирен договор, Германия и Турция са заявили съгласието си да бъдат гаранти за безопасността на Украйна. Международната агенция за ядрена енергия е уведомена, че Украйна отново контролира АЕЦ Чернобил. 

Украинските сили запазват повишена бойна готовност. Днес са освободени 11 селища в Херсонска област и няколко в Киевска. Същевременно, 45 автобуса, предназначени за евакуацията на жители на Мариупол са били задържани от руските войски. „Присвоени“ от руските сили са и 14 тона хуманитарна помощ, изпратена от Червения кръст. 

За случаи на мародерство разказват и свидетелите на руското изтегляне към границата с Беларус, включително откраднати лични превозни средства с украинска регистрация. След оттеглящите се окупатори украинските войски откриват варварски разрушения, изгорени до основи села и масови разстрели на украински граждани, опитали се да напуснат обсега на бойните действия. 

Според Украйна руските сили са изгубили над 17 300 военнослужащи, включително 200 през вчерашния ден, плюс 8 самолета, 11 танка и 16 бронирани машини. Снимки от местата на военните действия показват, че руската армия не прибира телата на убитите си сънародници. 

Украйна не уточнява загубите си в жива сила, но смята, че убитите украински деца във войната вече са 153. Заведени са над 3500 дела за военни престъпления, в това число драстични случаи на сексуално насилие. 

Централната банка на Русия забрани на чужди граждани, пребиваващи в страната да изпращат пари от сметките си в „неприятелски държави“ за срок от 6 месеца. За руските собственици на валутни сметки банката увеличи лимита на преводи в чужбина от $ 5000 на $10 000. 

"Маленкий пикет" в Санкт Петербург, снимка - The Moscow Times

Рестрикциите срещу медии и протестиращи в Русия продължават. Все пак руснаците намериха начин да изразят антивоенните си настроения. Големият протест на малките фигурки започна най-напред в Санкт Петербург, след десетките хиляди арести на протестиращи в цяла Русия. Сега на всевъзможни места в градовете се появяват малки жълто-сини фигурки от глина, пластилин, тел, хартия и други подръчни материали, които носят антивоенни плакати или символи на мира. Създадена е и организация за популяризирането на това движение – снимки от местата с малките протестиращи човечета се качват в www.instagram.com/malenkiy_piket/.

След нахлуването в Украйна прави впечатление безпричинното внимание на някои руски медии към здравословния начин на живот на Владимир Путин Публикуват се данни за традиционните и нетрадиционни процедури, които предприема ежедневно под контрола на обширен медицински екип. Някои издания съобщават, че с руския президент неизменно се движи лекар специалист по заболявания на щитовидната жлеза, плюс отоларинголог и хирург.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: