Великобритания е за пълно изтегляне на Русия от Украйна, включително Крим и Донбас

Великобритания е за пълно изтегляне на Русия от Украйна, включително Крим и Донбас Снимка: inews.co.uk

След „Ако искате бензин, платете в рубли“ (която мярка на Путин се провали), сега британският премиер казва: „Ако не искате още санкции, изтеглете се от всички украински територии“, в това число Крим и Донбас

Според Борис Джонсън западните сили трябва да затегнат икономическата примка около Русия, докато тя не изтегли всички свои войници от Украйна. По време на изслушване в парламента Джонсън вчера заяви, че премахването на санкциите на G-7 просто в замяна на спирането на огъня в Украйна, само ще налее вода в мелницата на Владимир Путин. 

„Моето мнение е, че трябва да засилим санкциите с непрекъсната програма, докато и последният руски войник не напусне Украйна“, каза Джонсън и допълни, че неговото правителство се стреми да ускори военната си помощ за Украйна, включително с бронетранспортьори, които да помогнат на украинските сили да излязат от обсадения Мариупол, съобщи AFP.

След мирните преговори тази седмица в Турция между Украйна и Русия, се предполага, че Обединеното кралство, Франция и САЩ биха могли да гарантират сигурността на Украйна в замяна на изтеглянето на Русия.

Джонсън изключи възможността Украйна да се третира според Член 5 от устава на НАТО, който гласи, че атаката срещу една страна-членка е атака срещу всички. Но Украйна може да се възползва от различни концепции за сигурност, "базирани на идеята за възпиране чрез отказ", каза британският премиер и отново подчерта, че Украйна ще бъде перфектно въоръжена със западна помощ.

„Това е пътят, по който вървим“, каза Джонсън пред депутатите и междувременно изрази разбиране към американския президент Джо Байдън, който миналата седмица изрече доста крайни оценки за Владимир Путин. Джонсън обаче подчерта, че ги разбира, но не ги споделя. „Ние просто се стремим да помогнем на народа на Украйна и да го защитим от абсолютно варварско и неразумно насилие“, заяви Джонсън.

Отделно британското правителство съобщи, че санкционираните руски олигарси няма да могат да използват британската авиационна и морска индустрия и персонал. Министърът на транспорта Грант Шапс обобщи: „Нашите икономически и транспортни санкции работят срещу най-съпричастните към режима на Путин. Ние гарантираме, че никой на територията на Обединеното кралство не може да подкрепи нечовешкото нападение на Путин в Украйна“.

Външният министър Лиз Тръс допълни, че новите законодателни мерки разширяват санкциите, наложени на Крим във финансовата сфера, търговията и корабоплаването, включвайки завзетите от Русия украински територии в Донецка и Луганска област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: