ООН призова за разследване на изтезанията на пленници в Украйна

ООН призова за разследване на изтезанията на пленници в Украйна Снимка: ukrinform.ru

Служители на ООН са видели видеозаписи, отнасящи се и до двете страни, съобщи Еuronews

ООН призовава Украйна и Русия да проведат щателно разследване във връзка с видеозаписи, заснели, както се твърди, изтезания на заловени в Украйна военнослужещи. Матилда Богнер, ръководител на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна излезе със специално изявление, отбелязвайки, че "появилите се материали предизвикват сериозна загриженост", а "всички изпълнители на подобни действия трябва да се привлекат към отговорност".

Богнер уточни, че служителите на ООН "са видели видеозапис и от двете страни – както на украински военнопленници, заловени от руска страна, така и на руски военнопленници, заловени от украинската страна" и засега се занимават с "проверка на всички публикувани материали". Обръщайки се към властите на Русия и Украйна, тя припомни, че в съответствие с международното право страните в конфликта са длъжни да се отнасят хуманно с военнопленниците.

В неделя в интернет се появиха кадри, на които се предполага, че украински войници стрелят в коленете на мъже – по всяка вероятност руски военнослужещи, заловени по време на боевете в Харковска област. И това не е единственият запис от подобен род.

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович заяви, че украинските власти "се отнасят към това много сериозно и ще проведат незабавно разследване".

Междувременно ръководителят на комитета на Съвета на Федерацията по конституционно законодателство Андрей Клишас изрази съмнения в ефективността на действията на украинската страна. В своя телеграм-канал, той написа: "Това престъпление ще бъде расследовано, както и всички други, само от Следствения комитет на Руската Федерация и правоохранителните органи на ДНР и ЛНР".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: