Посолствата на Русия опустяват - Европа масово гони нейни дипломати

Посолствата на Русия опустяват - Европа масово гони нейни дипломати Снимка: dailysabah.com

За последния месец над 100 представители на руската дипломация се разделиха с местата си в европейските държави

Европейските медии днес съобщават, че Нидерландия ще изгони 17 руски дипломати, Белгия – 21, Ирландия – 4, а Чехия – 1. Вчера и Република Северна Македония се лиши от присъствието на 5 руски дипломати. 

Външният министър на Нидерландия Волке Хукстра заяви, че това са „разузнавачи, командировани към руските посолства под прикритието на дипломати“, които според него са заплаха за безопасността на  страната.

На 23 март полските власти взеха решение да екстрадират 45 руски дипломати, за „дейности, несъвместими с дипломатическия статут“. Полското министерство на външните работи заяви, че екстрадирането е съгласувано със съюзниците на страната. Някои от изгонените дипломати са служители на посолството във Варшава, в което работят около 50 дипломати. 

Полската агенция за вътрешна безопасност предостави на Министерството на външните работи материали, свидетелстващи, че въпросните изгонени  дипломати и сътрудниците им са осъществявали разузнавателни операции, насочени срещу стабилността в Полша и застрашаващи националните интереси и безопасността й.

Преди това България, Латвия, Литва и Естония изгониха общо 20 руски дипломати, което предизвика заплаха за „подходящ отговор“ от страна на руското външно министерство.

В края на януари и Германия обяви руски дипломат за персона нон грата, заради подозрения в шпионаж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: