Украйна преустанови дипломатическите си отношения с Русия

Украйна преустанови дипломатическите си отношения с Русия Снимка: rosbalt-ru.turbopages.org

В украинската Рада е регистрирано постановление за прекратяване на дипломатическите отношения с РФ

Във Върховната Рада на Украйна регистрираха постановление за прекратяване на дипломатическите отношения с Руската федерация. Както съобщава порталът rosbalt-ru, позоваавйки се на украинския канал 112.ua, авторът на инициативата -  депутатът от "Европейска солидарност" Алексей Гончаренко предлага прекратяване на дипломатическите отношения с Руската Федерация и даде нареждане на правителството и президента на Украйна да решат въпроса за денонсиране на международните договори.

От своя страна бившият заместник-министър на външните работи Лана Зеркал в своя Facebook профил разясни, че прекратяването на дипломатическите отношения между Украйна и Руската федерация предвижда официално заявление или приемането на специален нормативен акт от висшите органи на държавна власт. Освен това този процес е придружен от отзоваване на дипломатическите представители и закриване на дипломатическите представителства.

Зеркал посочива, че прекъсването на дипломатическите отношения може да има политически и правни последици.Към първата се отнася прекратяването на всякакви преки постоянни контакти между държавите. Това обаче не пречи на осъществяването на контакти между техни представители в рамките на международни организации или провеждането на двустранни срещи на територията на трета държава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: