Близо 30 000 ще трябва да достигнат регистрираните електромобили в България до 2026 г.

Близо 30 000 ще трябва да достигнат регистрираните електромобили в България до 2026 г. Снимка: mtitc.government.bg

Към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000.

Близо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион. Той посочи, че към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000.

„За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии“, каза Владимир Върбанов.

Заместник-министърът съобщи, че до края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево. Предприемат се всички действия за възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе, като това ще облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на ГКПП от румънска страна. Работи се активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: