Украйна спря руското настъпление почти по всички фронтове (обзор)

Украйна спря руското настъпление почти по всички фронтове (обзор) Снимка: euobserver.com

Руските сили продължават да атакуват в Донецка област

Украинските военни отблъснаха атаки в посока Киев, Донецк и Луганск. Освободени от окупаторите са селища в област Суми. Украинската защита е фокусирана около Киев и в посока Кривой Рог, Запорожие и украинските черноморски пристанища. Има съобщения, че Украйна си е върнала Херсон.

За миналото денонощие украинските сили са унищожили 8 танка, 17 бронирани и 11 автомобилни единици. Свалени са 3 руски самолета, 3 бойни дрона, 1 хеликоптер и 3 крилати ракети. Украинската авиация е нанесла удари по придвижващи се руски колони техника и войска. Информацията е за нови 170 загинали руски военнослужещи. По данни на болницата в Севастопол (Крим), ежедневно постъпват по около 100 ранени руски войници.

В съботния ден работиха десет хуманитарни коридора. Руските военни отново нарушиха законите на войната, като спряха хуманитарен конвой с автобуси и лични автомобили, изтеглящи се от Мариупол. В няколкокилометровото задръстване са блокирани и линейки с ранени деца, съобщава theins.ru. За днес до момента са съгласувани два хуманитарни коридора.

Войната продължава със спорадични атаки на агресора. Руски сили превзеха болницата в гр. Славутич – южно от Киев, отвлякоха за известно време кмета на града и стреляха във въздуха срещу масовия протест на местните жители.

В „търсене на нацисти“ от кораби в акваторията на Севастопол (Крим) към Лвовска област са изстреляни около 50 ракети, в Лвов има няколко ранени. Историческият център на града е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство и от началото на войната Лвов организира опазването на културните си паметници. Но Владимир Путин, който се оплаква, че „Западът“ иска да унищожи руската култура, явно няма скрупули да руши културата на други нации. 

Почти напълно е разрушен старинния Чернигов, но градът няма намерение да се предава, съобщи кметът в Telegram. Възможност за хуманитарен коридор няма, тъй като руснаците са взривили шосейния мост към града и обстрелват пешеходния.

След Бабий Яр руските сили обстрелваха и втори мемориал на жертви на Холокоста край Харков. Има данни, че нашествениците планират насилствено депортиране на етнически арменци, азербайджанци и турци-месхетинци към Крим. Окупаторите се опитват да наложат рестриктивни мерки в завзетите селища, организирайки т.нар. „филтрационни“ мероприятия.

Руската армия в Украйна прави опити да се реорганизира. След като руски генерал загina, прегазен от „свой“ танк, през нощта е имало и втори прецедент на руски минометен обстрел към руски позиции в Луганска област. 

В атаките срещу Мариупол участват чеченска част под командването на Руслан Геремеев – заподозрян в убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов. Войски в Украйна изпраща и отцепилият се грузински регион Южна Осетия, за да "помагат за защитата на Русия", съобщава The Moscow Times, цитирайки лидера на проруския анклав, който самопровъзгласи независимост през 2008 г. с военната помощ на Русия. 

Русия продължава да твърди, че санкциите няма да ѝ попречат, но днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви пред московската медийна група РБК, че „в Русия няма олигарси, а САЩ ограбват напълно честни бизнесмени“. Той не пропусна да подчертае, че Европа е развивала икономиката си и благодарение на техните инвестиции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: