Украинските сили преминаха в контранастъпление (обзор)

Украинските сили преминаха в контранастъпление (обзор) Снимка: promoteukraine.org

Данни на британското разузнаване от петък сочат, че украинската армия е отблъснала руския опит за блокада на столицата с 35 км на изток.

Посочва се също, че украинските сили вероятно ще се опитат да напреднат и по другата основна ос, заплашваща Киев от северозапад. Украинската армия все още държи и град Чернигов, североизточно от Киев, възпрепятствайки настъплението на Русия в посока на украинската столица, съобщи Reuters.  

За успешно изтласкване на руските сили на запад от Киев съобщава Independent. Въпреки това според украинското разузнаване масирана руска атака към украинската столица може да се очаква. Има данни, че руски специални части от Кавказ се подготвят за дислокация към Украйна.

На юг Русия не успява да превземе Николаев, но вероятно отново ще се опита да атакува пристанището Одеса и околни села. Вчера украинската противовъздушна отбрана е прихванала и унищожила три руски ракети над черноморския град. От одески води е прогонена вражеска фрегата. В четвъртък. украинските сили са потопили руски десантен кораб и по-малък военен плавателен съд в окупираното от Русия пристанище Бердянск. 

Украйна очаква от САЩ и съюзниците им противокорабни оръжия за защита на украинските брегове. По данни на Forbes, рекапитулацията на изгубено и пленено въоръжение сочи, че Украйна разполага с 43 танка повече, отколкото в началото на войната.

Вчера са работили общо 7 хуманитарни коридора. От обсадените Мариупол и Мелитопол са евакуирани 7331 души. Украинските власти преговарят за продължаване на действието на хуманитарните коридори и в днешния ден. В обсадения от началото на войната Мариупол десетки хиляди хора са без храна, лекарства, енергия или отопление. Под развалините на бомбардирания драматичен театър в града спасителните служби откриха 300 загинали. 

Четирима души са убити в Херсон при близък обстрел на поликлиника, в която са раздавали хуманитарни помощи. Вчера руски ракетен удар е атакувал щаба на украинските ВВС във Виница. Част от ракетите са прихванати от украинската противовъздушна отбрана, друга част е разрушила някои съоръжения на територията на щаба. Руските бомбардировки са повредили над 60 православни църкви, джамии и синагоги. 

По данни на ООН от началото на войната са отвлечени десетки представители на местната администрация и журналисти. Загиналите цивилни украинци са 1080, 136 от които деца.

При все това, „Русия никога не е нарушавала никакви международни закони“, заяви в петък пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, пренасочвайки въпросите за военните действия към Министерството на отбраната, съобщи Тhe Мoscow Тimes. От руската армия заявиха, че първата фаза на военната кампания в Украйна е приключила и сега ще съсредоточат усилията си върху източния регион на Донбас, пише ВВС. Според западни служби, съобщението предполага, че Москва признава провала на предвоенната си стратегия.

Междувременно, управляващата руска партия "Единна Русия" е открила офис в разрушения Мариупол, пише theins.ru. Руската дезинформация се опитва да убеди местните жители, че евакуация е възможна само в Русия и ги насочва към автобуси.

Няколко хиляди евакуиращи се мариуполци са се озовали във филтрационни лагери, след което са били изведени от руските военни на територията на Русия. Въпреки че телефоните им са отнети, някои са успели да съобщят, че им предлагат работа в руския далечен изток – изселническа политика, която директно повтаря подхода на нацистите от Втората световна война.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: