Споразумението за трети мост над Дунав може да бъде подписано през април

Споразумението за трети мост над Дунав може да бъде подписано през април Снимка: pixnio.com

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа за строителството на трети мост над река Дунав

Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост при Русе – Гюргево. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. 

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът. Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това ще се явява и начална точка на магистралата „Русе - Велико Търново".

„С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, ще се даде „зелена светлина“ и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция“, отбеляза министър Караджов.

Планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението.

Източниците на финансиране ще бъдат установени в рамките проучванията. „Може да бъде финансирано както от бюджета, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим допълнително финансиране“, коментира Караджов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: