Русия би използвала ядрено оръжие само при "екзистенциална заплаха"

Русия би използвала ядрено оръжие само при "екзистенциална заплаха" Снимка: ca.news.yahoo.com

Това заяви в интервю пред CNN International във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, визирайки конфликта в Украйна.

TheMoscowTimes предлага анализи коментари по някои изказани от Песков позиции. В отговор на въпрос дали е "убеден или уверен", че президентът Владимир Путин няма да използва ядрената опция в контекста на украинската операция, Песков каза:

"Имаме концепция за вътрешна сигурност и тя е публична. Можете да прочетете всички причини за използване на ядрени оръжия. Така че, ако това е екзистенциална заплаха за нашата страна, тогава може да се използва в съответствие с нашата концепция".

Дни след като руските войски нахлуха в Украйна, Путин предизвика глобална тревога като обяви, че е привел стратегическите ядрени сили на Русия в повишена готовност. Говорителят на Пентагона Джон Кърби нарече реториката на Москва за потенциално използване на ядрени оръжия „опасна“. „Това не е начинът, по който трябва да действа една отговорна ядрена сила“, каза той пред репортери.

Въпреки това Кърби подчерта, че служителите на Пентагона „не са видели нищо, което да ни накара да заключим, че трябва да променим нашата стратегическа възпираща позиция“и добави: „Ние следим това възможно най-добре всеки ден“.

Русия поддържа най-големия запас от ядрени бойни глави в света. След изявлението на Путин през февруари и служители на западната отбрана заявиха, че не са видели значителни признаци за мобилизация на руските ядрени сили - стратегическите бомбардировачи, ракети и подводници. Но Москва предупреди, че ако САЩ и НАТО доставят на Украйна изтребители, това може да разшири войната и потенциално да постави Русия в пряка конфронтация с ядрените съперници от Запад.

Беатрис Фин, която ръководи международната кампания за премахване на ядрените оръжия, вече предупреди Путин, че използва „ядрено изнудване“, за да предпази международната общност от намеса в неговата инвазия в Украйна. „Това наистина е един от най-страшните моменти, когато става дума за ядрени оръжия“, каза тя.

Попитан за офанзивата в Украйна, Песков каза, че Русия няма намерение да окупира съседа си и заяви, че страната му не атакува цивилни. Основните цели на "операцията са освобождаване от военния потенциал на Украйна. Ето защо нашите военни цели само военни цели и военни обекти на територията на Украйна, а не граждански", каза той, подменяйки за пореден път пред света официално обявената цел на "спасителната операция".

10 days of suffering. Russia's war against Ukraine in photos
Снимка - kyivindependent.com

Широко разпространени фотографски и видео доказателства обаче подкрепят твърденията на правозащитни групи, че руските сили атакуват множество цивилни цели в Украйна, опровергавайки самоувереното поведение на говорителя на Кремъл пред CNN. 

Според ООН загиналите цивилни украинци са близо 1000, над 120 от които – деца. Над 3.2 милиона украинци емигрираха, стотици хиляди бедстват в обсадените и бомбардирани градове. Паралелно с това Русия атакува и пренасочва хуманитарни коридори към собствена територия, като "настанява" хиляди украински граждани в лагери, където отнемат личните им документи и телефони. Има и сигнали за грабежи и сексуални престъпления от страна на руски военни, съобщава theins.ru.

С агресията в Украйна Русия  наруши всички международни закони, включително и тези на войната – и руската пропаганда не може да скрие това. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: