Президентите на САЩ и Китай за войната в Украйна

Президентите на САЩ и Китай за войната в Украйна Снимка: cnbc.com

Вчера Си Дзинпин и Джо Байдън проведоха почти двучасов видеоразговор

Според CNN диалогът не е "просто поредната стъпка в непрекъсната вълна от телефонна дипломация", а идва в момент когато Белият дом наблюдава с нарастваща загриженост развитието на партньорството между Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин.

Китай изглежда нито подкрепя напълно Русия, нито й се противопоставя директно - несигурна позиция, която Байдън се надяваше както да дешифрира, така и да й повлияе.

Според съобщения на медиите в Пекин, китайският лидер е заявил, че случващото се в Украйна не е в интерес на никого. „Кризата, която се разгръща пред очите ни, е нещо, което не искаме да виждаме. Мирът и сигурността са най-ценните съкровища на международната общност“, е подчертал Си Дзинпин.

Китайският официоз People’s Daily цитира част от разговора, в която Си Дзинпин казва: „Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и двете най-големи икономики в света, ние трябва не само да насочим развитието на отношенията между Китай и САЩ по правилния път, но и да поемем нашите международни отговорности и да положим усилия за мир и спокойствие в света. Поради тази причина отношенията между двете страни не бива да достигат до конфронтация".

Споменаването на конфронтацията между двете световни сили идва в решаващ момент от военните действия между Русия и Украйна и засилено напрежение между САЩ и Китай заради подозрения, че Китай може да подкрепи Москва финансово или военно, отбелязва Reuters.

Часове преди телефонния разговор между президентите, говорителят на китайското външно министерство Джао Ли Джиан обясни, че Китай доставя на Украйна храна, мляко на прах, спални чували, завивки и водоустойчиви постелки, а САЩ са тези, „които предлагат смъртоносни оръжия”.

В края на разговора Джо Байдън декларира, че САЩ са готови да поддържат диалог с Китай. Връзките между Джо Байдън и Си Дзинпин имат дълга история от времето на могобройните им дълги срещи, когато и двамата бяха вицепрезиденти на страните си. Америкаският президент твърди, че е прекарал с китайския си колега повече време от всеки друг световен лидер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: