Украинците вярват в победата си

Украинците вярват в победата си Снимка: theweek.com

Три периодични социологически проучвания показват твърда възходяща тенденция в увереността, че Украйна ще победи Русия

Данните от 18 март в Украйна сочат, че 93% от анкетираните украинци са убедени, че страната им може да отблъсне атаката на Русия. В анкетите от 7 март този процент е 82%, а от 28 февруари - 70%. Тенденцията за положителна оценка доминира във всички региони и сред всички възрастови групи, пишат световни медии, цитиращи проучването.

Почти половината (47%) от анкетираните се надяват, че Украйна ще успее да спечели войната с Русия през следващите няколко седмици. Около една четвърт (23%) смятат, че войната ще продължи няколко месеца, 12% казват, че войната ще приключи след шест месеца или повече. Почти няма респонденти, които изобщо не вярват в победата, като 17% не могат да отговорят на този въпрос.

Около 74% от анкетираните подкрепят преки разговори на Зеленски с Путин за прекратяване на войната, докато една четвърт не са на такова мнение. В същото време 89% считат за неприемливо временно примирие с Русия без изтегляне на войските ѝ от Украйна.

Klitschko brothers' opponents unite to pay respects to Ukrainian boxing  champion as they risk their lives to fight Russia - DailyNationToday
Братя Кличко защитават Киев, снимка - dailynationtoday.com

Според украинците Полша, Литва, Обединеното кралство и САЩ са най-дружелюбните страни към Украйна днес, сочи проучването. Като приятелски са определени Чехия, Румъния, Молдова, Словакия, Турция, Франция и Словения. Около половината от анкетираните смятат Унгария, Грузия и Германия също за приятелски страни, докато една трета от анкетираните ги приемат като неутрални.

Подкрепата за създаването на военен и политически съюз межд Украйна, Полша и Обединеното кралство е нараснала от 61% през януари на 85% в настоящия момент и вече е по-висока от подкрепата за членството на Украйна в НАТО, което поддържат 72% от анкетираните.

Проучването е проведено от социологическата група Rating сред 1000 украици над 18 годиша възраст от всички региони на Украйна, с излючение на Крим и Донбас. 

Rating Group Ukraine е независима украинска неправителствена изследователска организация, създадена през 2008 г. и специализирана във всякакъв тип социологически изследвания в съответствие с международните стандарти, одобрени с кодовете ESOMAR и WAPOR.

От началото на инвазията украинците направиха огромен скок в развитието си като нация. Ако преди руското нахлуване в страната е имало противоречия между различни обществени групи и категории - както във всяко общество - войната обедини украинската нация. Изглежда, че колкото и мрачна да е ситуацията в Украйна, това само укрепва духа и решителността на украинците. От огромния бежански поток от над 3 милиона души, не липсват такива, които вече се връщат, за да се присъединят към защитата на страната си.

На този фон по официални данни задържаните на антивоенни протести в Русия вече надхвърлят 15 000. По данни на пътнически агенции и граничен контрол на съседни държави, от началото на войната са емигрирали най-малко 150 000 руснаци, 14 000 от които в Турция и още толкова в Грузия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: