Започва четвърта седмица на войната в Украйна (хроника)

Започва четвърта седмица на войната в Украйна (хроника) Снимка: thenation.com

Позор, бедност, години на изолация и брутална репресивна система предсказа Володимир Зеленски в обръщение към руснаците.

Руски кораби бомбардираха вчера Одеска област и удариха няколко крайморски села, набелязвайки нова  дестинация на войната. Киев смята, че това са първи опити на Москва да се насочи към Одеса. Засегната е телевизионната кула на гр. Виница. Бомбардирани са граждански цели в Запорожие, градът на 125 км от най-голямата европейска ядрена централа, в момента под руски контрол.

В Харков са атакувани две жилищни сгради, двама души са загинали. Частично е разрушено близко училище. Според службите за спешна помощ в града, за трите седмици на инвазията в Харков 500 души са загубили живота си.

В Киев частично се срути 12-етажна жилищна сграда. Няма данни за загинали, няколко души са ранени и евакуирани. В украинската столица продължава да действа полицейски час. Въпреки бомбардировките и многобройните съобщения, че руснаците обсаждат града, Киев не е изолиран и духът на киевчани остава висок, сочат многобройни свидетелства в социалните мрежи.

Руснаците се опитват да запазят позициите, които са постигнали до момента. Най-тежка е ситуацията в Мариупол, с ожесточени боеве около и в града. Около 20 000 души са успели да се изтеглят с лични автомобили, но хуманитарен конвой с 12 тона храна, вода и дрехи за гражданите на Мариупол вече няколко дни е блокиран от руски войски. Руските сили в града контролират болница и държат като заложници 400 медици и пациенти. Последно е бомбардирана сградата на театъра, в чиито зали и бомбоубежище  са се укривали стотици  хора, предимно жени и деца, съобщи theins.ru. Разрушенията са засипали входовете, постоянният обстрел не позволява спасителни работи.

Украйна не публикува официални данни за жертвите на своята армия, но главнокомандващият въоръжените сили Виталий Залужни твърди, че загубите им са в пъти по-малко от руските. Украинските военни изчисляват, че руснаците са загубили 13 800 войници, 430 танка, 84 бойни самолета и 108 хеликоптера. Според Украйна, 40% от руските войски по един или друг начин са били поставени в неспособност. 

Различни държавни служби на САЩ изчисляват, че между 2000 и 6000 руски войници са загубили живота си. Русия публикува официални данни само веднъж, преди две седмици, като посочи 498 загинали. Въпреки това смъртни случаи на отделни войници и офицери се признават тук-там в руските регионални медии. 

Според британското разузнаване Русия преразпределя сили от своя далечен Източен военен окръг, Тихоокеанския флот и Армения, като същевременно се опитва да действа с частни военни компании, сирийски наемници и др.

Руският външен министър Сергей Лавров казва, че преговорите са съсредоточени върху "демилитаризацията и неутралитета" на Украйна. От своя страна Зеленски заяви, че неутралитет по модела на Австрия и Швеция е неприложим за Украйна и поиска нова стратегия за отбраната на Европа. Той се обърна към руснаците, предвещавайки им сурово бъдеще и помоли работещите в медии, които разпространяват кремълската пропагада, да напуснат.

По данни на ООН от началото на инвазията близо 2 800 000 души са напуснали Украйна, други 2 000 000 са изоставили домовете си, бягайки в неатакувани части на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: