Взривове разтърсват Киев, докато Украйна и Русия подновяват преговорите

Взривове разтърсват Киев, докато Украйна и Русия подновяват преговорите

Поредица от мощни експлозии удариха жилищните квартали на украинската столица рано във вторник, убивайки двама души.

Най-малко три големи взрива се чуха от центъра на столицата, съобщава The Moscow Times. Стана ясно, че един от ударите е засегнал 16-етажен жилищен блок. Там бушува огън. Местните жители се изтеглят сред препятствия от стъкла, железа и други отломки, осеяли пътя. 

„Открити са телата на двама души, 27 души са спасени“, съобщи службата за спешна помощ на Украйна. 

Друга жилищна сграда в района на Подилск също е била обект на атака. Украинският депутат Леся Василенко публикува снимка на пожарна, която гаси  пожар там. Фасадата на сградата е в развалини от огънати и заплетени дограми и висящи климатици. Василенко казва: „Районът беше място, където ходехме да пием кафе, място за отдих и наслада от живота. Вече не“.

Само часове по-рано украинският президент Владимир Зеленски излъчи ново видеообръщение, в което звучи нотка на предпазлив оптимизъм относно продължаващите мирни преговори. Той твърди, че Русия започва да осъзнава, че победата няма да дойде на бойното поле. 

„Те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война“, заяви Зеленски.  Той ще се срещне днес в Украйна с премиерите на Полша, Чехия и Словеия, а утре ще говори чрез видеовръзка пред двете камари на Американския конгрес.

Позициите на двете страни все още са далеч една от друга в преговорите, като Москва настоява Украйна да се отдръпне от Запада и да признае подкрепяните от Русия отцепили се републики в рамките на цялата територия на съответните административни украински области. Украинските преговарящи казват, че искат "мир, незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски".

ООН  изчислява, че почти 2,8 милиона души са избягали от Украйна. Регистрирани са около 636 смъртни случая на цивилни, включително десетки деца. Истинската равносметка вероятно е много по-жестока.

Русия напредва бавно, издръжката на войската ѝ е скъпа. Москва очевидно подцени украинската съпротива, коментира The Moscow Times. Много военни експерти смятат, че руските военни сега се нуждаят от време, за да се прегрупират и осигурят снабдяването на войските си.

Според съобщения, ръководителят на руската национална гвардия Виктор Золотов е признал, че операцията "не върви толкова бързо, колкото бихме искали", но е казал, че победата ще дойде „стъпка по стъпка”.

Москва и Пекин отрекоха, че Русия се е обърнала към Китай за военна и икономическа помощ. Според висш амеркански служител информацията е довела до „няколкочасови много откровени“ разговори между високопоставени представители на САЩ и Китай”. Срещата, чиито резултати не са оповестени, се състоя вчера в луксозен хотел в Рим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: