Преговорите между Русия и Украйна ще бъдат възобновени утре

Преговорите между Русия и Украйна ще бъдат възобновени утре Снимка: fanpage.it

Четвъртият кръг, който се проведе дистанционно днес, прекъсна по технически причини

Днешната среща започна в 10:30 местно време чрез видеоконферентна връзка и беше прекъсната около 16 ч. българско време. „Направена е техническа пауза в преговорите до утре, за допълнителна работа в работните групи и изясняване на индивидуалните дефиниции. Преговорите продължават“, информира в Twitter главният преговарящ и съветник на президента на Украйна Михайло Подоляк.

„Говорим за мир, прекратяване на огъня, незабавно изтегляне на всички войски и гаранции за сигурност. Труден разговор. Въпреки че Русия осъзнава безсмислието на своите агресивни действия, тя остава в илюзията, че 19 дни насилие срещу мирните градове на Украйна са правилен стратегически избор", каза Подоляк във видео, споделено в социалните медии малко преди срещата. 

След това съветникът на Зеленски в нов туит добави, че "Страните активно изразяват своите конкретни позиции. Комуникацията се поддържа, но е трудна. Причината за разногласията са твърде различните политически системи". Искането на Киев е за незабавно прекратяване на огъня.

Днес сутринта украинският президент също говори за преговорите. "Всички чакат новини”, каза Володимир Зеленски и добави, че украинците "трябва да се съпротивляват", за да постигнат мир, с гаранции за сигурност на страната. "Това са трудни преговори, продължаваме и ще ви информираме", обеща Зеленски.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин, както и висш член на руската преговаряща група, казаха че виждат перспективни посоки в преговорите между Русия и Украйна.

На този фон  Русия продължава бомбардировките на украински градове.  "Дайте ни оръжие и приложете още санкции", призова украинският въшен министър Дмитро Кулеба. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: