Задържани са активистите, окупирали вилата на дъщерята на Путин във Франция

Задържани са активистите, окупирали вилата на дъщерята на Путин във Франция Снимка: torontosun.com

Френската полиция съобщи, че това са беларуският програмист Сергей Савелиев и френският активист Пиер Афнер.

За ареста на двама съобщи The Guardian. Според изданието,  полицаите са разбили вратата на вилата, за да задържат извършителите. Те окупираха вила "Алта Мира" на 13 март. Луксозният имот в скъпия френски курорт Биариц, европейската столица на сърфа, е собственост на дъщерята на Владимир Путин Екатерина. 

Вилата разполага с осем стаи и три бани и според местни агенции за недвижими имоти е принадлежала на приятеля и съратник на Путин Генадий Тимченко, пише theins.ru. През 2012 г. е прехвърлена на тогава бъдещия съпруг на Екатерина, руският милиардер Кирил Шамаев. Смята се, че двамата вече са разделени. Шамаев е в списъка на санкционираните руски олигарси в Обединеното кралство, но не и в ЕС.

Савелиев и Афнер са сменили ключалките на имота и предложиха вилата да се преименува на "Украйна", а в нея да се настанят бежанци, прогонени от "войната на Путин". Във видеосъобщение Савелиев казва: 

„Времето, когато можехте да ограбвате народа си безнаказано, отмина. Посвещаваме тази акция на Украйна и на всички хора, пострадали от изтезания, корупция и репресии в Русия. Това място трябва и ще се превърне в убежище, в място за помощ за хората, прогонени от страната си. Докато властите на САЩ, Англия и Франция търсят начини за икономическо влияние, ние въвеждаме свои санкции“.

Савелиев призова правозащитници от други страни да подкрепят инициативата. Това се случи вчера в Лондон, където активисти завзеха имение, собственост на руския милиардер Олег Дерипаска. Късно снощи петимата участници в "набега" са се предали на лондонската полиция.

Сергей Савелиев е излежал 7-годишна присъда в Русия по обвинение в трафик на наркотици, което той отрича. Като затворник програмистът е успял да изпрати на правозащитни организации по света над 1000 видеоматерила със сцени на насилие и сексуален тормоз в затвора. Миналата година Савелиев емигрира във Франция, изнасяйки огромен видеоархив с подобни материали. 

В Биариц има още две вили, които се свързват с името на руския президент, припомня theins.ru. По данни на френското разузнаване, Владимир Путин е реалният собственик на историческата вила на Игор Стравински. Друга вила е на бившата му съпруга Людмила Путина, но междувременно се води притежание на настоящия й съпруг. След началото на инвазията портите и оградата на имота са покрити с графити, изобразяващи украинското знаме. 

Впечатляващата луксозна собственост на руския политически елит в "гнилия запад" силно контрастира с кремълската пропаганда срещу западния начин на живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: