Украйна се готви за "безмилостна отбрана" на Киев (обновена)

Украйна се готви за "безмилостна отбрана" на Киев (обновена) Снимка: themoscowtimes.com

Украинската столица е изправена пред възможно обкръжаване от настъпващите руски сили.

Във видеообръщение, публикувано в социалните мрежи късно вечерта в събота, президентът Володимир Зеленски каза, че руснаците нямат силата или духа да завладеят Украйна. "Руските нашественици не могат да ни завладеят. Нямат такава сила. Нямат такъв дух. Крепи ги само насилието. Само терорът. Само оръжията, каквито имат много", заяви Зеленски.

Продължават бомбардировките на обсадения южен пристанищен град Мариупол, съобщава The Moscow Times. Стратегическото пристанище е изправено пред хуманитарна катастрофа, с над 1500 убити цивилни, а опитите за евакуация на стотици хиляди граждани се провалят многократно заради продължаващ обстрел от руска стана.

"Мариупол все още е обкръжен. Това, което не могат да постигнат чрез война, руснаците искат да постигнат чрез глад и отчаяние. Тъй като не могат да се справят с украинската армия, те се насочват към населението", каза френски военен източник.

Ръководителят на Руския център за управление на националната отбрана Михаил Мизинцев описа нещата така: „За съжаление хуманитарната ситуация в Украйна продължава да се влошава бързо, а в някои градове достигна катастрофални размери“.

Във видеообръщението си Зеленски призова за повече помощ. "Продължавам да повтарям на нашите съюзници и приятели в чужбина - те трябва да направят повече за нашата страна и за украинците. Защото не го правят само за Украйна, но и за цяла Европа", каза той.

Russia bombs Ukraine, starts invasion - Los Angeles Times
Снимка - latimes.com

Междувременно Владимир Путин заяви, че вижда перспективи в преговорите с Украйна. Леонид Слуцки, висш член на руския екип за преговори, каза пред държавната телевизия RT:  
„Ако сравним позициите на двете делегации в началото на преговорите и сега, виждаме значителен напредък. Личните ми очаквания са, че този напредък може да се развие през следващите няколко дни в единна позиция на двете делегации".  

Същото посочи и съветникът на украинския президент Михаил Подоляк. Той смята, че Русия и Украйна се движат към компромис в преговорите. Според Подоляк споразумението между двете страни трябва да бъде "многокомпонентно" и да включва няколко позиции: прекратяване на войната; процедура и график за изтегляне на руските войски от територията на Украйна; мирно споразумение и гаранции от и за света. Друг момент трябва да регламентира възстановяването на разрушенията в резултат на бойни действия. Компенсации за това украинската страна ще очаква от Русия.

Доколко руската позиция съвпада с тези намерения не е ясно, след като в дълъг телефонен разговор с Еманюел Макрон и Олаф Шолц руският президент не е спрял да повтаря, че всички жертви и разрушения в Украйна са дело на самите украинци, за да ги "припишат" на "руската освободителна операция" - твърдения, които Макрон директно нарече лъжи

Според местната администрация Русия се кани да инициира "референдум" в превзетия Херсон, за да обяви самопровъзгласяването на поредната "народна република". 

На този фон Владимир Путин е започнал жестока чистка и наказания в Пети отдел - службата за оперативна информация и международни връзки на Руската федерална служба за сигурост (ФСБ). Смята се, че руският президент обвинява отдела, че преди началото на инвазията го е информирал "неадекватно" за политическата обстановка в Украйна.

Според информационния сайт в нелегалност Meduza, в руските коридори на властта се шушука, че поднясяните данни просто са съответствали на това, което руският президент би желал да чуе и никой не се е осмелявал да му поднесе нещо различно. Смята се, че ръководителите на отдела са под домашен арест. 

Днес от обсадени украински градове са евакуирани около 13 000 души. Украински източници съобщиха, че при руски обстрел по един от хуманитарните коридори са били убити седем души, между които и дете.

От началото на войната около 70 000 руснаци са напуснали Русия, 25 000 от които са преминали в Грузия. За подобна вълна съобщава и Казахстан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: