В Украйна се развихря невъобразима трагедия (хроника)

В Украйна се развихря невъобразима трагедия (хроника) Снимка: vocaleurope.eu

Днес сирени за въздушно нападение звучат в няколко града, включително столицата Киев, Одеса, Днепро и Харков.

Продължават бомбените атаки в обсаденото южно пристанище Мариупол, където според официални източници са убити над 1500 души, пише The Moscow Times. "По улиците има много загинали и никой не ги погребва", казва пред АFP 29-годишна учителка,  избягала от Мариупол. Оцелелите се опитват да напуснат бомбардирания град, останал без вода, отопление и храна. „Обсадени са стотици хиляди хора...“, казва Стивън Корниш, един от ръководителите на операцията на "Лекари без граници" в Украйна и подчертава: „Обсадите са средновековна практика, която с основателна причина е забранена от съвременните правила на войната“. Днес е обстрелвана и джамията в града.

В Харков лекари са правили многократни промивки заради пепел в стомаха на осемгодишно дете, чийто дом е бил взривен от руска ракета. „В дробовете му все още има пепел“, каза пред АFP лекарят на малкия Дима Касянов. В Днепро, индустриален център с 1 милион жители,  три ракети са ударили граждански обекти. Снимки на овъглените и разрушени сгради, включително детска градина, са поредно свидетелство за бруталния конфликт. „Днес трябваше да приемем хора, които се нуждаят от много подкрепа. Сега не можем да помогнем на никого“, казва Светлана Каленечеко, която живее и работи в пострадала клиника.

„Мариупол остава блокиран. Руските войски не пуснаха нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите мариуполци. Утре ще опитаме отново“, каза Володмир Зеленски във видеообръщение късно в петък и призова руските майки: „Не изпращайте децата си на война в чужда държава“. Той съобщи, че до момента са били убити повече от 12 000 руски войници. Според оценки на САЩ броят им е около 4000, включително няколко висши руски военни, докато единствените официално признати от Москва жертви са 498 руски войници. 

Mental health effects of Ukraine war zone on children - ABC News
Снимка - abcnews.go.com

Бавното, но стабилно напредване на руските сили продължава, увеличавайки бежанския поток. През последните два дни около 100 000 души са успели да напуснат Суми, Изюм и районите северозападно от Киев. ООН казва, че 2,5 милиона души са избягали от Украйна, а още около два милиона са били разселени в страната. Зеленски предупреди, че условията на живот се влошават бързо."В Сумска, Киевска и Донецка област вече няма ток, няма газ, няма вода. Това е хуманитарна катастрофа", каза той и обвини Русия, че наема „убийци от Сирия, страна, в която всичко е унищожено... както правят сега тук с нас“.

Путин казва, че преговори между Москва и Киев се водят „почти всеки ден“, но вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, говорейки в Букурещ, заяви, че руският лидер не е показал „никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация“. В ООН западните страни обвиниха Русия, че разпространява „диви“ теории на конспирацията, след като пратеникът на Москва обяви пред дипломати, че САЩ и Украйна са проучвали водене на биологична война. Американският пратеник опонира, че Русия прави тези твърдения като оправдание, за да използва химическо оръжие в Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Москва ще плати "сериозна цена", ако го направи, но в петък отново изключи преки действия срещу въоръжената с ядрено оръжие Русия. Глобалните последици от конфликта продълживат. Руски искания, свързани с конфликта, в последната минута заплашиха да провалят почти завършения процес на съживяване на иранското ядрено споразумение.

Атаките срещу цивилни предизвикаха нова вълна от предупреждения от Хага и ООН. „Насочваме се към невъобразима трагедия“, предупреди Корниш от „Лекари без граници“ и подчерта, че „все още има време да я избегнем и трябва да я избегнем“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: