Какви доброволци ще изпрати Кремъл в Украйна

Какви доброволци ще изпрати Кремъл в Украйна Снимка: thedailybeast.com

Според интервю на The Insider с руски експерт-ориенталист, пожелал анонимност, всъщност става дума за обучени частни руски паравоенни формирования.

Владимир Путин се съгласи с предложението на Сергей Шойгу да включи в бойните действия в Украйна военни доброволци от Близкия изток и в частност от Сирия. Но експертът смята, че най-вероятно става дума за военни подразделения, създадени и обучени от руски частни военни формирования (ЧВФ) от типа на Wagner в Африка. Според него тези ЧВФ ще изпълняват основните бойни задачи, а на място ще се изградят специални части. Руските военновъздушни сили ще транспортират ЧВФ някъде до Ростов, за да продължат нататък. 

Доста рискована история, коментира The Insider и припомня, че по време на конфликта между Армения и Азербайджан през 2020 г. Русия реагира изключително негативно на намесата на сирийски наемници, които Турция прехвърли в зоната на бойните действия, затова Москва сега замаскира намесата им.

Според анализа в The Insider, Сирия и Ирак имат достатъчно проблеми, за да се съберат там хиляди доброволци и да тръгнат да отнемат земята на украинските селяни. Опасенията са, че става дума за готови и обучени отряди, които ще се записват като доброволци.

Цифрата, посочена от Шойгу - 16 000 чужденци, които искали да се бият срещу Украйна, явно е преувеличена, смята аналзаторът. Това е по-скоро отговор на посочените от Украйна 20 000 доброволци, които се стекоха от цял свят да помагат, и ход на руските власти да предизвикат психологически ефект, като покажат, че Москва има повече поддръжници, отколкото изглежда. 

Според интервюто, очевидно едва ли става дума за хора, които биха отишли самостоятелно в консулство или в т. нар. центрове за набиране на доброволци, които дори не се знае дали съществват. „Абсолютно сигурен съм, че това ще бъдат готови бойци, които вече са тествани, подбрани и инструктирани под наблюдението на нашите специалисти. Хора, които се бият за пари, така че „доброволци“ в случая е само термин", смята руският експерт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „Огромен брой платени наемници идват в Украйна, за да участват във военни действия срещу нашите военни. Но и при нас пристигат заявления от доброволци, които искат да участват безплатно в това, което де факто смятат за националноосвободителна борба". Така Песков се опита да изравни позициите на Русия със Запада – т.е., ако при тях има наемници, при нас има доброволци...

Wagner, посочена едва ли само като пример,  е частна паравоенна руска група наемници, близка до Кремъл, която действа в пълна секретност и извън закона, позволявайки на Путин да води военни действия в чужбина с минимален риск, пише ВВС. Международни организации смятат за основен „спонсор” на групата свързания с Путин бизнесмен Евгений Пригожин. 

Пипалата на Wagner се простират от Судан, Централноафриканската република, Либия и Венецуела до Сирия и Украйна, където формированието участва за първи път през 2014 г. в отцепването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, а вероятно и в Крим, ако си припомним необозначените военни униформи.  

Смята се, че от 2014 г. около 10 000 души, са подписали договор като бойци ​​на Wagner, повечето от руски произход, но има мъже и от бившите съветски републики. Въпреки че средната заплата във Wagner падна от € 2 900 през 2017 г. на €1 900 през 2019 г., парите далеч надхвърлят заплатите на средния руски гражданин. 

Много млади руски военни, обучени в елитните руски военни училища на пълна държавна издръжка, приемат Wagner като уникален шанс за реализация с високи заплати и пътувания в чужбина. Кремъл и сега отрича всякаква връзка с операциите на паравоенната формация, въпреки съобщения в медиите от края на януари, че части на Wagner се изтеглят от Африка и се подготвят за Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: