Русия търси доброволци от Близкия изток за войната в Украйна

Русия търси доброволци от Близкия изток за войната в Украйна Снимка: atlanticcouncil.org

След провала с чеченците и наборниците, Владимир Путин е заявил съгласието си да се привлекат бойци предимно от Сирия за руската „операция” на територията на Украйна.

Новината съобщи държавната РИА Новости. Предложението е направил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на Съвета за сигурност. По думите му имало над 16 000 заявления от граждани на държави в Близкия изток за участие в т. нар. „освободително движение“.

В отговор Путин отбелязва, че „западните спонсори на украинския режим“ не крият, че използват наемни сили в борбата срещу руската армия в нарушение на международното право – нещо, което всъщост самият той прави. Руският президент не се конкретизира къде в Украйна са открити подобни наемници.

Путин разяснява как да се действа с евентуалните доброволци: „Ако видите, че има хора, които искат на доброволни начала - и особено не за пари,  да дойдат да помогнат на хората в Донбас, трябва да се срещнете с тях и да им помогнете да преминат в зоната на военни действия“, казва руският президент, илюстрирайки как самият той разбира нормите на международото право.

Позовавайки се на източници сред американски официални лица, The Wall Street Journal още на 6 март съобщи, че руските власти се опитват да вербуват сирийски военни, които знаят как да се бият в градска среда. Тогава изданието отбеляза, че Москва се надява с помощта на наемници да нанесе „съкрушителен удар на украинското правителство“. 

Американски официален източник отбелязва, че  сирийски бойци вече са пристигнали в Русия и се готвят да се присъединят към руските части в Украйна. Според Deir Ezzor Русия предлага на доброволци от Сирия от $ 200 до $ 300 месечно за шест месеца служба.

"Доброволното" участие на сирийски бойци обаче подлежи на съмнение, предвид приятелските връзки на Русия с правителството на сирийския президент Башар Асад, смятат анализатои. Според тях Русия предприема поредния си опасен ход за разширяване на конфликта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: