Байдън въвежда забрана за внос на алкохол, диаманти и хайвер от Русия

Байдън  въвежда забрана за внос на алкохол, диаманти и хайвер от Русия Снимка: https://pixabay.com/

Освен това САЩ лишават Русия от статута на "най-облагодетелствана нация"

Промяната в търговския статут на Русия ще позволи на Конгреса да наложи мита върху някои или всички стоки, внесени от Русия в САЩ, включително хайвер, водка и други стоки.

Байдън ще работи в тясно сътрудничество с Конгреса, за да лиши Русия от ползите и  от членството в Световната търговска организация и да гарантира, че руският внос няма да получи режим на най-облагодетелствана нация в американската икономика.

В речта си президентът на САЩ призова за прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия. Джо Байдън каза, че страните от Г-7 ще търсят забрана на руските заеми от Световния валутен фонд и Световната банка, президентът отбеляза, че новите мерки срещу Руската федерация не са последните.

Белият дом също така обявява пълни блокиращи санкции срещу ръководството на санкционирани руски банки и депутати от Държавната дума. Ограничителните мерки съвместно с Г-7 и ЕС ще засегнат руските елити и техните семейства.
 

Забраната ще включва и износа на луксозни стоки за Русия. Президентът на Съединените щати ще подпише указ за спиране на износа на луксозни стоки за всяко лице в Руската федерация.

Това гарантира, че гражданите на САЩ няма да предоставят луксозни артикули като скъпи часовници, луксозни автомобили, скъпи дрехи, висок клас алкохол, бижута и други стоки, които руският елит често купува“, отбелязва Белият дом.

Забраната на вноса от Русия на редица стоки ще я лиши от повече от 1 милиард долара приходи от износ и ще гарантира, че американските граждани няма да финансират „войната на Путин“, каза Белият дом. САЩ си запазват правото да налагат допълнителни забрани за внос, ако е необходимо.
 

whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/11/fact-sheet-united-states-european-union-and-g7-to-announce-further-economic-costs-on-russia/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: