Руското министерство на отбраната опроверга Владимир Путин

Руското министерство на отбраната опроверга Владимир Путин Снимка: gzeromedia.com

Официалният представител на ведомството обяви, че във военните части, действащи на територията на Украйна, има и наборници.

Едва на 5 март, на среща с жени от летателния състав на руски авиокомпании, Владимир Путин отговорно заяви: „В тази операция участват само професионални военни и военнослужещи по договор. Наборници няма, няма и да има”. Вчера обаче генерал-майор Игор Конашенков опроверга това, съобщава theins.ru. 

„За съжаление бяха открити няколко факта за присъствието на срочно военнослужещи в подразделенията на руските въоръжени сили на територията на Украйна“, каза Конашенков, но бързо допълни, че „на практика всички подобни военнослужещи вече са изтеглени на територията на Русия“.

Интерфакс цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков по този конфузен повод: „Путин категорично изключи участието на наборници в изпълнение на задачите в Украйна и беше информиран, че инструкциите му се изпълняват. Сега по негово указание в Главната военна прокуратура са изпратени материали за правна оценка на действията и наказанието на длъжностните лица, отговорни за неизпълнението на тази инструкция“.

Песков допълва, че властите благодарят на младите кандидат-доброволци за "патриотичния им импулс, но тяхната помощ все още не е необходима, сигурен съм, че няма и да потрябва".

Но и това твърдение буди съмнение, след като вече цяла седмица в социалните мрежи набира популярност видеоразговор на около 20-годишен доброволец, който моли майка си да намери начин „да го измъке от този ад”. До момента никой не е опровегал достоверността на видеото.

Колкото до професионалните военни, вчера в пресцентъра на Интерфакс-Украйна пленени руски военнослужещи говориха на пресконференция. Според тях били изпратени на „съвместни учения с Беларус”, но по-късно се оказало, че са хвърлени във войната „с измама”. Внезапно им била прочетена заповед на Путин „да превземат Киев, за да защитят цивилното население от фашистите“, каквито обаче в Украйна не били открити. 

„Момчета, тук няма фашисти и злодеи. Ние се бием срещу една мирна нация”, казва Максим Черник, представил се като старши разузнавач по договор в мотострелкова бригада. Сергей Галкин, също служещ по договор допълва: „Отнасят се добре с нас, въпреки обстоятелствата”.

Според британската аналитична компания Jane's Information Group и анализатори на Orex, от 1  до 8 март руските военни практически не са постигнали значителен напредък в Украйна, пише ВВС. Според тях през тази седмица Русия е загубила най-малко 102 танка, 103 гъсенични бронетранспортьора и 15 самолета.

Междувременно за едно от "постиженията" на руската армия съобщават от Запорожската областна военно-гражданска администрация. В предоставено на The Insider шокиращо видео се казва: „Край Мариупол руски танк вчера смаза кола със селско семейство. Загиналите са селяни, мирни хора, които сеят и орат земята си. Това е отвратително престъпление. Нека всички да го знаят”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: