Руски въздушен удар по детската болница в Мариупол

Руски въздушен удар по детската болница в Мариупол Снимка: dailysabah.com

Сринати са родилно и детско отделение, пострадали са 17 служители на родилния дом и родилки.

Няма данни за жертви  и пострадали деца. „Разрушенията са колосални“, казват от градския съвет. 

Украинският президент Владимир Зеленски нарече нападението "зверство" и "военно престъпление". Той отново призова за спиране на убийствата. ООН окачестви атаката като "шокираща", премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че е "отвратителна и неморална", съобщава theins.ru.

Бомбардировката е била целенасочена, екипажите на руските изтребители са знаели какво атакуват, коментира одеският сайт dumskaya.net. Това става ясно от брифинг на руското външно министерство, проведен четири часа преди атаката. В изявлението си говорителката Мария Захарова споменава родилния дом в Мариупол, твърдейки, че въоръжените сили на Украйна са извеждали пациенти оттам и "вероятно ще симулират" руско напаение.

Руските военни не допуснаха в Енергодар автомобил на Червения кръст с жизненоважни лекарства, по-специално инсулин. Оксана Бекетова, председател на регионалния клон на Украинското дружество на Червения кръст в Запорожие, каза пред The ​​Insider, че са пътували дълго, тъй като пътищата са минирани с касетъчни мини, а и са заобикаляли, за да избегнат стрелбата. Когато най-накрая пристигнали на пункта, нашествениците ги държали в продължение на шест часа.

„Опитахме се да се договорим да транспортираме поне инсулин, който е жизненоважен за жителите на Енергодар, включително деца, но получихме отказ. Без обяснение“, казва Бекетова

Камионът на Червения кръст е върнат на три километра за проверка на документите. "Хора да умират от диабет, включително деца, в 21-ви век - това е ужас. Нещо трябва да се направи, невъзможно е просто да се гледа", смята Бекетова.

Според вицепремиера на Украйна Ирина Верещук, по-рано Русия е договорила ново 12-часово прекратяване на огъня, но продължаващият руски обстрел отново е спрял жителите на Мариупол и Изюм, близо до Харков. Все пак десетки хиляди цивилни са изведени от обсадените градове. 

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщават, че са загубили връзка със сигналните системи за контрол на ядрения материал в Запорожката атомна централа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: