Ежедневието от двете страни на фронта (обновена)

Ежедневието от двете страни на фронта (обновена) Снимка: nationworldnews.com

Жителите на Украйна се евакуират, в Русия продължават ограниченията и репресиите сещу населението.

В Украйна тече сравнително спокойна евакуация на цивилното население от Киев, Чернигов, Суми, Харков, Мариупол и други градове, по съгласуване между Украйна и руската армия. Хуманитарите коридори, открити вчера, се запазват и днес, съобщава theins.ru. Смята се, че от началото на военните действия около 2 милиона украинци са напуснали страната си. 

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд ще одобри днес $ 1,4 милиарда спешно финансиране за Украйна, каза вчера председателят на МВФ Кристалина Георгиева. Тя отбеляза, че войната е нанесла удар върху цялата световна икономика със скока в цените на енергията и храните и двумилионния бежански поток от Украйна. Все още не е ясно колко ще пострада руската икономика, но рецесията е "много вероятен резултат", смята Георгиева.

Системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност, съобщиха от Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

Руските войници от четири дни държат като заложници персонала на Запорожката АЕЦ, съобщи министърът на енергетиката на Украйна. Според него в станцията има около 500 руски военни и 50 единици тежка военна техника. Служителите на станцията са във физическо и психическо изтощение. Руските войници са принудили ръководството на Запорожката АЕЦ да запише апел, който планират да използват за пропагандни цели. 

Беларуси, живеещи в Украйна, сформираха батальон и се готвят да се включат в битката срещу Русия, когато руските войници атакуват Киев, предаде Associated Press. Репресиите, последвали последните президентските избори, прогониха десетки хиляди беларуси от страната им към съседна Украйна.

Снимка - The Moscow Times

В Русия днес доларът и еврото отбелязаха нов рекорд като по официален курс $ 1 се обменя за  119,91 рубли а € 1 - за  127,425 рубли. 

Централната банка на Русия забрани на банките да обменят рубли за чуждестранна валута, докато валута за рубли може да се обменя без ограничения, съобщи theins.ru, От валутните сметки може да се теглят суми до $10 000, като останалата част от влога ще се изплаща в рубли. Жителите на Русия ще могат да откриват нови сметки и депозити в чуждестранна валута, но ще могат да теглят средства от тях само в рубли по обменния курс за деня.  Правилото е въведено на 9 март 2022 г. и засега ще важи до 9 септември 2022.

McDonald's затваря всичките си 850 ресторанта в Русия. Starbucks, KFC и Pizza Hut също преустановяват работата на заведенията си. Coca Cola и Pepsi обявиха, че спират да продават напитките си в Руската федерация. Heineken спира производството и продажбата на бира. British American Tobacco спира инвестициите си, но ще продава произведената в Русия продукция. Nestle вече спря да рекламира в Русия, но спира и инвестициите си, като ще продължи да доставя основни храни в страната.

На 8 март в Москва, както и в други градове на Русия отново се проведоха антивоенни митинги. Според правозащитния проект ОVD-Info още към 17:00 часа са били задържани най-малко 100 души. В московското метро полицаи са спирали гражданите, за да преглеждат кореспонденцията в мобилните им устройства. Санкт Петербургският държавен уиверситет изключва студентите, задържани на антивоенните митинги, събщава  "Коммерсантъ".

Полицията е разпитала майката на шестокласник след сигнал от училището му, че е задавал твъде много въпроси за войната в Украйна, пише theins.ru. Ученикът е санкциониран с принудителна ваканция у дома, където полицията е оставила призовка за разпит на 12-годишния, след неуспешен опит да влезе в жилището в отсъствието на родтелите му. 

През последните дни по железопътните платформи в Русия отново се появи военно оборудване, по-специално танкове и тежка артилерия. Част от военната техника пътува към Беларус, друга очевидно се насочва към границата с Украйна, смятат анализатори от Conflict Intelligence Team (CIT).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: