Задържаните на антивоенни митинги в Русия вече са над 4000

Задържаните на антивоенни митинги в Русия вече са над 4000

С изявления против войната излязоха много популярни лица в страната.

Сред тях са едни от най-известните телевизионни водещи Иван Ургант и Максим Галкин (съпруг на Алла Пугачова), футболният национал Федор Смолов,  бившият руски тенисист номер 1 Евгений Кафелников, нобеловият лауреат Дмитрий Муратов, любими на руската публика актьори.

Учени и бизнесмени създадоха руски антивоенен комитет, за да се борят с "агресивната диктатурата" на Владимир Путин, която отприщи войната в Украйна.

Ние сме морално отговорни, че не можахме да предотвратим войната и допуснахме коварната атака на руските войски срещу съседна държава. Преките участници в нахлуването - генералите, които разработиха плана, и политическото ръководство на Русия, трябва да се наричат ​​военни престъпници", се казва в изявление на Антивоенния комитет.

В него влизат бившият ръководител на компанията ЮКОС Михаил Ходорковски, световният шампион по шах Гари Каспаров, икономистите Сергей Алексашенко и Сергей Гуриев, историкът и академик на Руската академия на науките Юрий Пивоваров, историкът Владимир Кара-Мурза, политикът Дмитрий Гудков, предприемачите Борис Зимин и Евгений Чичваркин, писателят Виктор Шендерович, журналистът Евгений Киселев, съобщава theins.ru.

Комитетът призовава правителствата по света „да заемат принципна позиция по отношение на нарушителите на международното право“ и се обръща към всички истински патриоти на Русия с призив „да се консолидират в борбата срещу агресивната диктатура на Владимир Путин, независимо от политически или идеологически различия“

В лично обръщение към влиятелни руски бизнесмени Ходорковски ги призова да се противопоставят на войната с думите: „Момчета, сега е времето, не се опитвайте да минете между капките. Или декларирайте позицията си, или сме врагове“.

Ръководителят на руската делегация на конференцията на ООН по климата Олег Анисимов се извини на ООН за агресията на Русия в Украйна, съобщава АFP.

„Позволете ми да се извиня от името на всички руснаци, които не успяха да предотвратят този конфликт. Тези, които виждат какво се случва, не могат да намерят извинение за атаката срещу Украйна“, каза Анисимов. В разговор пред АFP той уточни, че това е негово лично мнение и не може да се счита за официална позиция на руската делегация.

Междувременно, Ирландия поиска руската авиокомпания "Победа" да върне 10 пътнически самолета "Боинг 737", които ползва на лизинг, но са регистрирани в Ирландия. В същото време американската компания Jeppesen уведоми "Победа", че спира да ѝ предава аеронавигационна информация. 

Сайтът Occupy Democrats публикува изявление на беларуски подполковник, който обявява, че е "скъсал с Русия" и призовава войниците си да не следват "престъпните заповеди" на Владимир Путин, защото "това не е наша война". В подобен дух са и изялвенията на пленени руски войници и офицери. Сред тях има и престъпници, освободени от руските затвори, при условие да се бият срещу Украйна.

Според анализатори загубите на руската армия през първите три дни на военната операция в Украйна са между 500 и 3000 души. Въпреки това, порталът „Търсете своите”, създаден от Министерството на вътрешните работи на Украйна беше забранен в Русия с решение на Главната прокуратура на Руската федеация от 27 февруари, съобщава каналът Network Freedoms Telegram. Уебсайтът публикува информация за руски военнослужещи, загинали или заловени на територията на Украйна, включително техните лични документи, намерени на бойното поле.

Според украинския комисар по правата на човека до днес цивилните украински жертви са 210, включително няколко деца, съобщава ВВС. Седемгодишната Алиса Хланс е загинала при атака срещу детска градина, има смъртни случаи в столицата Киев, при обстрел на селата ѝ са убитиа 10 души от украинската гръцка общност.

Демонстрации в подкрепа на Украйна продължават в цял свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: