Европейският съюз праща оръжия в Украйна, блокира руските телевизии

Европейският съюз праща оръжия в Украйна, блокира руските телевизии

Ще въведе нови санкции и срещу Лукашенко

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Украйна ще получи военна помощ директно от ЕС, включително оръжия и оборудване.

„Падана на табуто“ върху военната помощ

ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за Украйна пред лицето на руската инвазия, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, добавяйки, че това е първият път, когато Европейският съюз предприема подобна стъпка.

Брюксел ще предложи на 27-те държави от ЕС да използват линия за спешно финансиране "за да осигурят на украинските сили летални оръжия, както и гориво, защитно оборудване и медицински консумативи", слагайки край на "табуто, че Съюзът няма да доставя оръжия на воюващите страни", каза ръководителят на европейската дипломация  Борел.

Това е повратен момент“, каза фон дер Лайен в телевизионно обръщение.

Поредното табу падна“, добави Жозеп Борел. Той отбеляза, че Русия е поставила „силите за възпиране“, включително ядрените оръжия, „в специален режим на работа“.

Пълно затваряне на небето на ЕС

Всички 27 страни от блока затварят въздушното си пространство за руски полети. Забраните ще важат и за частните самолети, принадлежащи на "олигарсите".

По-рано повечето страни от съюза обявиха затваряне на небето си за руски самолети на индивидуална основа.

Русия също затвори въздушното си пространство за тях.

Забрана на руските медии

Руските телевизионни медии Russia Today (RT) и Sputnik ще бъдат забранени в Европейския съюз, за ​​да им попречат да разпространяват своите "лъжи" относно войната на Москва в Украйна, каза председателят на Европейската комисия.

"Ще забраним медийната машина на Кремъл в ЕС. Държавните медии Russia Today и Sputnik и техните дъщерни дружества вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдаят войната на Путин и да сеят разделение в нашия съюз. Затова ние разработваме инструменти да се забрани тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа“, каза фон дер Лайен.

Засилване на санкциите срещу режима на Лукашенко

Нов пакет от санкции се въвежда и срещу режима на Лукашенко, „още един агресор в тази война“. Те ще засегнат ключови сектори на икономиката на Беларус.

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: