Украйна се съгласи да преговаря с руската делегация в Беларус

Украйна се съгласи да преговаря с руската делегация в Беларус Снимка: РИА Нвости

Срещата трябва да се проведе на беларуско-украинската граница

Украйна съгласува провеждането на преговори в Гомелска област (Беларус), делегацията на Русия пътува за там, заяви помощникът на президента Владимир Медински. За това съобщи РИА Нвости.

Ръководителят на делегацията отбеляза, че руските представители са готови за преговори по всяко време."Всеки час за нас е спасен живот", каза Медински.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков отбеляза, че събитието е предшествано от телефонен разговор между президента на Беларус Александър Лукашенко и украинския му колега Владимир Зеленски.

"След това президентът Лукашенко се обърна към руската страна - към президента Путин с молба да не отзовава руската делегация във връзка с факта, че от украинска страна са получени сигнали за отказ от желанието да пристигне на преговори в Гомелска област. Руската страна и намиращата се на място руска делегация са напълно готови за преговори, очакват украинците", каза Песков.

По думите на прессекретаря на Лукашенко Наталия Айсмонт, беларуският лидер е позвънил на Путин, като е предложил на руската делегация да изчака в Гомел, а преговорите да бъдат отложени за по-късна дата. Путин е подкрепи това предложение.

Руската делегация пристигна в Гомел тази сутрин. Освен Медински, в нея влизат заместник-министрите на отбраната и на външните работи, посланикът в Беларус Борис Гризлов и ръководителят на Международния комитет на Държавната Дума Леонид Слуцки.

Както поясни Песков, Гомел е избран от украинската страна като място за преговори. Въпреки това, след пристигането на руснаците там, Владимир Зеленски заяви, че украинската делегация е готова да проведе среща във Варшава, Истанбул, Баку или Виена, тъй като Белорус не я устройва.

Сега, пишат беларуските медии, срещата трябва да се проведе на беларуско-украинската граница.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: