Япония въвежда санкции срещу Владимир Путин

Япония въвежда санкции срещу Владимир Путин Снимка: Du Xiaoyi / Getty Images

Руският президент Владимир Путин вече е включен в санкционните списъци на ЕС, Канада и Великобритания

Япония ще включи в санкционния списък срещу Русия заради специалната военна операция в Украйна президента Владимир Путин и други правителствени лица За това, като съобщава японското издание Kyodo, заяви министър-председателят на Япония Фумио Кисида.

На 26 февруари САЩ въведоха санкции срещу Путин. В санкционния списък на САЩ влизат още министърът на отбраната Сергей Шойгу, министърът на външните работи Сергей Лавров и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов. 

OFAC включи Путин в списъка на SDN, отбелязвайки, че изключително рядко се налага да внася в санкционния черен списък действащ държавен глава (примери за това са президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Сирия Башар Асад). Путин като главнокомандващ на Руската федерация е отговорен за "военното нахлуване" в Украйна, обясниха от Министерството на финансите на САЩ.

Според юрисдикцията на САЩ активите на подсанкционните лица (ако се намерят такива) трябва да бъдат блокирани. Освен това под вторични санкции рискуват да попаднат неамерикански лица, които бъдат забелязани в "съществено съдействие" на фигуранта от списъка на SDN. На Путин е забранено да влиза в САЩ, освен в случаите, специално определени от американските власти.

Владимир Путин вече е включен в санкционните списъци на ЕС, Канада и Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: