САЩ и ЕС сериозно обмислят да изключат Русия от SWIFT - Bloomberg

САЩ и ЕС сериозно обмислят да изключат Русия от SWIFT - Bloomberg

Съюзниците на САЩ в Европа подкрепят идеята за налагане на наказание, което само преди няколко дни изглеждаше малко вероятно

Властите на САЩ сериозно обмислят възможността за изключване на Русия от международната междубанкова система за предаване на информация и извършване на плащания SWIFT заради нахлуването й в Украйна.

Според Bloomberg, позовавайки се на свои източници, съюзниците на САЩ в Европа подкрепят идеята за налагане на наказание, което изглеждаше малко вероятно само преди няколко дни.

Сега служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обсъждат как да повлияят на ръководството на Европейския съюз и да получат необходимата директива за забрана на SWIFT в Русия.

Според източници на агенцията решението на САЩ и ЕС не е неизбежно. Двама от тях казаха, че чиновниците обсъждат въпроса с Федералния резерв, който е част от надзорния орган на SWIFT. Друг източник каза, че са започнали преговори с Европейската комисия.

Решението за изключването на Русия от SWIFT ще бъде взето до няколко дни, съобщават медии, позоваващи се на ръководителя на една от централните банки в еврозоната.

„SWIFT е само въпрос на време, много кратко време, дни“, е заявил неназованият шеф на банката, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: