Искат ли руснаците война (обновена)

Искат ли руснаците война (обновена) Снимка: khpg.org

След "специалната операция" на Путин в Донбас Русия е изправена пред международна изолация.

Редица страни, вкл. ООН обмислят санкции срещу Руската федерация. Изявленията срещу война с Украйна на руски интелектуалци, офицери, известни спортисти и граждани не спряха агресията и само няколко часа след началото на инвазията, и двете страни съобщават за загуби на противника - в техника и човешки жертви.

Късно снощи украиският президент Владимир Зеленски се обърна към руския народ с думите: "Гражданите на Русия трябва да видят моето обръщение, те трябва да знаят истината, а истината е, че товатрябва да се спре, преди да е станало късно. И ако ръководството на Русия не иска да седне с нас на масата в името на мира, може би ще седне с вас. Искат ли русите война? Много бих искал да отговоря на този въпрос, но отговорът зависи от вас, граждани на Руската федерация”. 

Руски опозиционери от групата ПАРНАС бяха подали искане към кметството на Москва за разрешен антивоенен митинг на 5 март, с очаквани 150 000 души. До началото на инвазията нямаше реакция на искането им, сега е още по-малко вероятно.

На съдебния процес срещу него опозиционерът Алексей Навални заяви, че е против тази война и смята, че агресията, предизвикана от „бандити и крадци” ще доведе само до по-голямо обединяване на населението в подкрепа на демократичното развитие и международното право. 

Критикът на Путин в изгнание Михаил Ходорковски нарече войната срещу Украйна „престъпление срещу човечеството и предателство на руските национални интереси". В социалните мрежи той написа: „Но трябва ясно да осъзнаем, че войната разпалиха именно Путин и неговото обкръжение, за да задържат властта си, а не в интерес на руския народ. И за съжаление, всеки, който подкрепя тази хунта, се превръща във военопрестъпник. Дълг на всеки порядъчен човек е да участва във всевъзможни форми на съпротива срещу войната”

Правозащитничката Мария Литвинович призова в Instagram гражданите на Русия, които не са съгласни с нападението на Украйна, да излязат тази вечер в 19:00 ч. на централните площади на градовете си. В Москва акцията се планира за Пушкинския площад, съобщават каналите на Telegram.

„Знам, че в момента много от вас изпитват отчаяние, безсилие и срам по повод нападението на Путин срещу приятелския народ на Украйна. Но ви призовавам да не се отчайваме и ясно да кажем на света, че ние, руският народ, сме против разпалената от Путин война”, написа в обръщението си Литвинович. 

Но агресията е заразителна. Тайван е в пълна готовност за нападение от Китай, след като вчера азиатскят гигант заяви, че няма да подкрепи санкции срещу Русия и обясни, че случаят с Тайван е "съвсем различен". Китайската държава не зачита 70 години развитие на острова като демократична държава и многократно е заявявал, че ще го върне в рамките на единен Китай, ако трябва и със сила.

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская, която понастоящем живее в Литва, заяви вчера пред AFP, че присъствието на десетки хиляди руски войници в Беларус застрашава независимостта на страната.  Тя изрази опасенията си, че референдумът, насрочен за този уикенд, може да даде на Александър Лукашенко законно прво да разреши разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус.

„Виждаме, че нашата независимост сега е застрашена... Виждаме заплахата от бавна окупация на страната ни“, заяви видимо притеснена Светлана Тихановская. 

В изявление пред CNBC дес тя осъди остро руската атака срещу Украйна и участието на Беларус в нея, но заяви, че все пак страните не трябва да се отказват от дипломацията.

Анализатори прогнозират подобни сценарии и в други бивши съветски републики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: